4 mezeä Kolatun juustoista

 

4–6:lle
Vaikeusaste: Vaikea
Valmistusaika: 2h 30min

Linda ja Jason valmistivat Kolatun Juustolan juustoista neljä erilaista kreikkalaista mezeä eli naposteluun tai alkuruoaksi sopivaa pientä ruokalajia. Varsinkin filotaikina saattaa olla ensikertalaiselle hankalaa käsiteltävää, mutta hommaa helpottaa kun antaa ensin taikinan sulaa kunnolla ja sen jälkeen muistaa heti peittää levyt joita ei käytä kelmulla, etteivät ne pääse kuivumaan.

Filo-juustokolmiot (8-10kpl)

Täyte
150 g Kolatun salaattijuusto Wilhelminaa
110 g raejuustoa
1 kananmuna
pieni nippu hienonnettua minttua
2 hienonnettua tillinoksaa
¼ sitruunan kuorta

2–3 levyä filotaikinaa
100 g sulatettua voita

hunajaa
seesaminsiemeniä

Sekoita salaattijuusto, raejuusto ja kananmuna tehosekoittimessa sileäksi massaksi. Sekoita kulhossa seoksen joukkoon minttu, tilli sekä sitruunankuori ja mausta suolalla ja pippurilla.

Työskentele yksi filotaikinalevy kerrallaan ja pidä loput levyt peitettyinä etteivät ne pääse kuivumaan. Levitä taikinalevy tasaiselle pinnalle ja leikkaa neljään pitkittäiseen kaistaleeseen. Lisää palojen yläkulmaan noin 2,5 senttiä yläreunasta ruokalusikallinen täytettä ja taita yläkulma täytteen päälle. Voitele sulatetulla voilla ja jatka taittelua ja voitelua kunnes koko taikinalevy on taiteltu kolmioksi täytteen päälle. Leikkaa ylimääräinen taikina irti ja paista 190-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes kolmiot ovat kullan ruskeita. Viimeistele seesaminsiemenillä ja hunajalla.

Vuohenjuustonyytit filotaikinasta (8–10 kpl)

2 punasipulia
hunajaa
Kolatun Kuttucheddar Waldemaria
2–3 levyä filotaikinaa
100 g sulatettua voita

Paista viipaloidut punasipulit hunajalla maustettuna pienessä määrässä öljyä, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja tumman violetteja. Mausta suolalla. Leikkaa kolatun kuttucheddar noin sentin paksuisia 2x2cm paloja. Työskentele yksi filotaikinalevy kerrallaan ja pidä loput levyt peitettyinä etteivät ne pääse kuivumaan. Levitä taikinalevy tasaiselle pinnalle ja leikkaa neljään pitkittäiseen kaistaleeseen. Leikkaa kaistaleet kolmeen neliöön ja asettele neliöt päällekkäin tähden muotoon. Nosta keskelle juustonpala ja kypsää punasipulia, voitele reunat sulatetulla voilla ja rypytä taikinan reunat täytteiden päälle. Voitele valmiit nyytit voilla myös ulkopuolelta ja paista 190-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia kunnes taikina on kullan ruskeaa.

Saganaki (6 kpl)

1 paketti Kolatun Torpparin savujuustoa
½ dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
öljyä
½ sitruuna

Leikkaa juustosta kuusi tasakokoista palaa. Pyöritä juustot ensin vehnäjauhoissa, sitten vispatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista reilussa öljyssä kuumassa pannussa niin että korppujauhot ruskistuvat, noin minuutti per puoli. Viimeistele sitruunamehulla.

Kurkku-tillisalaatti

Pikkelöidyt kurkut
1 kurkku
hienonnettua tilliä
1 rkl etikkaa
2 rkl sokeria
1 dl vettä
1 tl suolaa

Vinegretti
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa

Salaatti
1 nippu rucolaa
½ nippu minttua
4 oksaa tilliä
1 punasipuli
150 g kirsikkatomaatteja
Kolatun salaattijuusto Wilhelminaa

Kuori kurkku, puolita ja poista siemenet. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Sekoita liemen aineita, kunnes sokeri on liuennut ja lisää kurkut ja tilli. Vispaa sekaisin vinegretin ainekset ja mausta suolalla. Sekoita rucola, hienonnettu minttu ja tilli vinegrettiin. Viipaloi punasipuli ja puolita kirsikkatomaatit. Sekoita pikkelöity kurkku ja punasipuli vinegrettiin ja viimeistele Kolatun salaattijuustolla ja kirsikkatomaateilla.

Katso muut Kolatun Juustolalle tehdyt reseptit

Lisätietoja