Perheleipuri Salonen gör traditionellt bröd med dagens teknik

 

Bageriet Perheleipuri Salonen har en 113 år lång historia bakom sig, för Johanna Salonen bakade de första bröden redan år 1905.

Johanna Salonen drev Perheleipurit Salonen i nästa femtio år under en tid när tegelugnarna eldades med ved och de färdiga bröden fördes till torget med kärror som drogs för hand. Ända sedan begynnelsen har både blandbröd och sötsura bröd på surdeg med malt bakats. Först fanns bageriet i anslutning till den affär som Nestor, Johannas man, drev men under årens gång växte bageriet sig större än affären.

Johannas yngsta son Martti tog över verksamheten på 50-talet och på 70-talet byggdes det första industriella bageriet på Lillheikkilävägen. Släkten Salonen driver fortfarande bageriverksamheten och för närvarande innehas tjänsten som verkställande direktör av Juha Salonen, som representerar den fjärde generationen i släkten.

Bageriet tillverkar i dagens läge färskt bröd och bakelser sex dagar i veckan för över 1000 affärer runt om i södra Finland. Bullarna är den produkt som bageriet är känt för, men vid sidan av dem har bröd som till hundra procent är gjort på havre, traditionellt rågbröd gjort på surdeg och bröd på surdeg som låtits stå i 24 timmar vuxit i popularitet.

”Vårt rågbröd till exempel tillverkas enligt traditionella metoder på surdeg utan jäst. Inga andra ingredienser än rågmjöl, vatten och salt ingår”, berättar Juha Salonen.

Salonens största utmaningar har varit att få de traditionella metoderna att fungera i stor skala. Eftersom bageriet levererar bröd till tusen affärer nästan dagligen och jämn kvalitet är av största vikt, finns det inte utrymme för gissningar.

Jussi-bröden har stått i 24 timmar

En av de nyaste satsningarna som Perheleipuri Salonen har lyckats med är ljusa matbröd gjorda på surdeg med lång ståtid.

”När brödet bakas på surdeg med en ståtid på ett dygn förbättras konsistensen, smaken och hållbarheten – brödets alla viktiga egenskaper – utan tillsatsämnen”, berättar Salonen och fortsätter: ”En deg som har fått stå länge är lös och fuktig och därför är den svårare att bearbeta än en vanlig deg, men vi har skaffat särskilda anläggningar för att få det att fungera. Dessutom gräddas bröden i en industriell stenugn som införskaffats specifikt för ändamålet och som bidrar till att ge bröden sin karaktäristiska smak.”

Bageriet tog modell av surdegsbröd i Mellaneuropa redan för drygt tio år sedan. Alla bröd som bakats på deg med lång ståtid heter Jussi-bröd och tack vare namnet är de lätta att känna igen i affären. I sortimentet finns Jussi-flerkornsbröd, -havrebröd, -rågbröd och -lantbröd.

Den största orsaken till satsningen på surdegsbröd har varit kundernas intresse för produkter av hög kvalitet. Smaklöst franskbröd har fått stiga till sidan och i stället förs smakligare alternativ fram, även om de skulle vara arbetsammare att tillverka. Och det är precis för sitt förstklassiga bröd som Perheleipomo Salonen alltid har känts igen.

Andra recept med produkter från Perheleipuri Salonen:​

Mer information