Sillåda med matjessill från Sillikonttori

 

4–6 portioner
Svårighetsgrad: Medelsvår
Tillredningstid: 2–3 h
(glutenfri, innehåller inte soja, citrusfrukter, nötter eller ägg)

Salla Teissalas sillåda är en traditionell klassiker, som det egentligen är onödigt att trixa med. Matjessillfilén från Suomen Sillikonttori ger lådan precis rätt kryddbalans, så att det kanske inte ens behövs mer salt.

cirka 2 kg fast potatis
2 lökar
1 pkt matjessillfilé från Sillikonttori
2 dl grädde
100 g riven emmentalerost   

Skala potatisen och förkoka den en stund om du så önskar. På så sätt blir lådan snabbare färdig. Finhacka löken och stek den mjuk i stekpanna i en klick smör. Låt inte löken bränna vid. Skär sillen i tunna skivor. Tärna potatisen och täck botten av en ugnsform med ett lager potatis. Lägg sillen ovanpå potatisen och den stekta löken ovanpå sillen. Fortsätt med ett lager potatis och avsluta med riven ost. Häll över grädde och sätt in lådan i ugnen. Grädda i ugn i 180 grader tills potatisen är mjuk, 1–2 timmar beroende på hur länge du förkokade den. Lådan får sälta av sillen och osten, så du behöver inte smaksätta med andra kryddor.

Se också andra recept från Suomen Sillikonttori:

Mer information