Chipstersin kalanugetit ja pyörykät Syvälahden koulun kasiluokkalaisten testissä

 

Ennen kaikkea kalastaan tunnettu Chipsters on Ahvenanmaalla aloittanut ruoka-alan yritys, joka toimittaa kalatuotteita myös Arkean käyttöön ja sitä kautta turkulaisiin kouluihin ja päiväkoteihin. 85 vuotta alalla toiminut Chipsters jatkaa saaristolaisten pitkää perinnettä kalastuksessa ja kalan valmistuksessa, luottaen tuoreisiin raaka-aineisiin ja puhtaan meren kunnioittamiseen.

Eat my Turkua varten Chipsters, Arkea ja kaupunki järjestivät yhteistyössä kotitaloustunnin, jonka aiheena oli kalaruokien vastuullisuus. Syvälahden koulun kahdeksasluokkalaiset pääsivät kokkaamaan Chipstersin kalapullia ja kalanugetteja sopivien lisukkeiden kanssa ja oppimaan samalla kalaruokien vastuullisuudesta. Samaan aikaan sekä Chipsters, Arkea että kaupunki saivat arvokasta palautetta suoraan oppilailta.

Tuntiin osallistuneet Peppi Kurikka ja Noora Aaltonen pitivät molemmat yhteistyössä toteutettua tuntia hyvänä ideana, sillä ruokien vastuullisuudesta voitaisiin heidän mielestään kertoa enemmänkin.

”Ei ympäristöasioita tule vielä ihan kauheasti mietittyä, kun ei oikein tiedä mistä kaikki on peräisin. Mutta pitäisi alkaa miettimään enemmän. Tästä tunnista oli apua sen suhteen”, sanoo Aaltonen.

Chipstersille ekologisuus on asia, joka huomioidaan jokaisessa työvaiheessa ja esimerkiksi yrityksen pääraaka-aineena toimiva kirjolohi hyödynnetään niin, ettei hävikkiä jää ollenkaan. Ekologisuus ei kuitenkaan rajoitu pelkästään raaka-aineen käyttöön.

”Vastuullisuus näkyy myös talon sisäisessä tekemisessä, ei vain ekologisissa teoissa. Uskallamme haastaa vanhoja toimintatapoja ja kehittyä”, kertoo Chipstersin markkinointipäällikkö Merilin Koskinen.

”Olemme siirtymässä pois styroksipakkauksista kierrätettäviin vaihtoehtoihin, jotka valmistetaan Suomessa. Lisäksi käytämme pääosin kalaa, jonka kalastajat löytyvät Ahvenanmaalta, joten kaikki kuljetusmatkat ovat todella lyhyitä.”

Räätälöityjä ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin

Chipstersin pääasiallinen tuotantolaitos on Maarianhaminassa, jossa käsitellään juuri kalaa. Yrityksellä on lisäksi herkkukeittiö Porvoossa, jossa valmistetaan majoneesipohjaisia salaatteja. Valikoimiin kuuluvat myös tuoretuotteet, kuten vihannekset ja hedelmät sekä liha ja riista. Suurtalouskeittiöihin Chipstersin tuotteista menee 65-70 prosenttia ja vähittäiskauppaan myydään Hyvä Apaja -merkillä 30-35 prosenttia.

Arkea käyttää Chipstersiltä erityisesti erilaisia kalajalosteita, joiden toteuttaminen asiakaslähtöisesti on Chipstersin toiminnan ydin.

”Teemme asiakkaille räätälöityjä ratkaisuja omilla tuotantolaitoksillamme. Kouluruokamaailmassa terveellinen ruoka ja terveelliset ateriakokonaisuudet ovat kaiken a ja o. Me pystymmekin räätälöimään esimerkiksi sydänmerkkituotteita yhdessä asiakkaiden kanssa. Sitä asiakaslähtöisyys on parhaimmillaan”, hymyilee Koskinen.

Tätä asiakaslähtöisyyttä ollaan edistämässä myös Syvälahden koulussa ja oppilaat saivat jakaa avoimesti mielipiteitä maistetusta ruuasta ja kouluruuasta yleensäkin. Vaikka tarjolla olleet Chipsters-tuotteet maistuivatkin kasiluokkalaisille, löytävät Kurikka ja Aaltonen kuoluruuasta myös pientä parantamisen varaa.

”Joitain pieniä hienosäätöjä joissain kouluruuissa voisi olla. Kalamureke ei ole maailman mahtavinta. Siinä voisi olla enemmän makua”, hymyilee Aaltonen ja Kurikka jatkaa:

”Olisi kiva jos listalla olisi välillä vaikka tortilloja ja muita erikoisempia ruokia, muttei kuitenkaan mitään roskaruokaa.”

Kalanugeteista ja -pyöryköistä erityiskiitosta

Chipstersin valikoimassa riittää tuotteita kalapuikkojen ja -nugettien sekä pyöryköiden lisäksi myös perinteisempiin kalatuotteisiin, kuten kirjolohen mätiin ja savukaloihin.

”Kirjolohen mäti loppuu aina kesken kun sitä saadaan valikoimiin ja savukalat valmistetaan perinteisin metodein leppäsavulla. Olemme kuitenkin erityisen ylpeitä meidän kirjolohipyöryköistä. Niitä on tutkittu ja testattu paljon, niissä on korkea kalapitoisuus ja ne ovat myös sydänmerkkituotteita”, kertoo Koskinen.

Chipstersin nugetit ja kalapullat maistuivat kahdeksasluokkalaisille erinomaisesti ja saivat erityiskiitosta myös Kurikalta ja Aaltoselta.

”Molemmat maistiaiset olivat tosi hyviä. Toivottavasti ne pääsevät koulun ruokalistalle”, tiivistää Kurikka.

Tyttöjen toiveet toteutuvat näillä näkymin nopeammin kuin he uskovatkaan, sillä seipyörykät ovat tulossa listalle kevään aikana ja nugettien tuotekehitys ruokalistalle pääsyä varten alkaa olla loppusuoralla.

Chipstersille tehdyt reseptit:

Lisätietoja