Herkkunuotta tekee kalakauppaa asiakaspalvelu edellä

Reilut 10 vuotta Turun kauppahallissa toiminut Herkkunuotta tarjoilee tuoretta kalaa Suomesta ja maailmalta asiakaspalvelu edellä.

”Asiantuntemus ja palvelu ovat olleet alusta asti meille tärkeitä valtteja”, kertoo Johan Hellsten ja vaimo Taina nyökkää vieressä.

Hellstenit perustivat Herkkunuotan 26.9.2007. Päivämäärä tulee Tainalta edelleen kuin apteekin hyllyllä, vaikka Johan nauraakin Tainan perheen järjen äänenä ensin toppuutelleen ideaa omasta kalaliikkeestä. Reilun kymmenen vuoden jälkeen kahden hengen yrityksestä alkanut Herkkunuotta on laajentunut useita ihmisiä työllistäväksi kalaliikkeeksi, joka harjoittaa niin vähittäiskauppaa, bistromyyntiä kuin tukkutoimintaakin.

”Joka vuosi olemme kasvaneet yhdellä” kertoo Taina ja Johan jatkaa ”Muutama vuosi tehtiin ahkerasti yötä päivää kahdestaan, mutta pikkuhiljaa kasa meitä parempia ihmisiä on löytänyt tiensä Herkkunuottaan.”

Raaka-aineiden tuntemus on kaiken ydin

Raaka-aineiden tuntemus ja ymmärrys niiden käytöstä ovat asioita, joilla on haluttu alusta asti erottua ja se näkyy ennen kaikkea asiakaspalvelussa. Kaikki myynnissä olevat raaka-aineet ovat koko henkilökunnalle tuttuja ja vinkkejä niiden käyttöön jaetaan mielellään. Herkkunuotan henkilökuntaan kuuluu niin kala-alaa opiskelleita ihmisiä kuin kokkikoulun käyneitä henkilöitäkin. Viimeinen silaus tuotetietämykseen annetaan kuitenkin talon puolesta.

Yhdistävinä tekijöinä koko porukalla toimivat innostus ruuanlaittoon ja tuoreisiin mereneläviin. Reseptejä ja ideoita uusista tuotteista pallotellaan tiimin kesken taukoamatta. Ennen pelkkänä kalaliikkeenä toiminut Herkkunuotta on jo muutaman vuoden tarjonnut myös lounasta, jonka pitäminen mielenkiintoisena on myös koko henkilökunnan vastuulla.

”Ollaan avoimia uusille tuulille ja halutaan löytää uusia raaka-aineita ja ideoita. Ei kaikki kokeilut aina päädy tiskiin asti, mutta haluamme silti etsiä ja innostua uusista asioista”, valaisee Johan.

Herkkunuotan tuotevalikoima perustuu ennen kaikkea sesonkiin, sillä sesongissa olevat raaka-aineet ovat aina parhaimmillaan. Ja vaikka kotimaisuus onkin tärkeä osa yrityksen liikeideaa, haetaan monipuolisuutta maailmalta tuoduista merenelävistä.

170-kiloinen ruijanpallas

Turussa jo pieneksi legendaksi noussut, Johanin Pohjois-Norjasta tilaama, 170-kiloinen ruijanpallas oli jälleen yksi osoitus Herkkunuotan valmiudesta heittäytyä tarvittaessa syvään päähän.

”Se meni vähän samalla tavalla kuin koko Herkkunuotan tarinan alku, eli minulle ehdotettiin puhelimessa kalan ostamista, innostuin asiasta ja ilmoitin heti, että totta kai me sellainen otetaan” tarinoi Johan ja jatkaa ”Kun kala sitten tuotiin isossa puulaatikossa, niin Taina katsoi minua aika pitkään ja tajusin että saatoin mokata.”

Pienen miettimisen jälkeen kala leikattiin paloiksi, ruodoista keitettiin 50 litraa kalalientä ja joka ikinen lihanpala myytiin. Hukkaan ei mennyt mitään.

”Sehän loppui oikeastaan vähän kesken”, nauraa Taina, jota ostos ei lopulta jäänyt harmittamaan lainkaan.

”Se oli viisain tyhmä päätös mitä olen tehnyt”, hekottaa Johan.

Katso kaikki Herkkunuotalle tehdyt reseptit:

Lisätietoja