Kolatun Juustola - ”Ei maailmassa ole oikein mitään mihin ei voisi juustoa pistää.”

 

 

Kolatun Juustolan tarina alkoi vuonna 1995, kun Janne Tolvi ja Outi Kolattu-Tolvi päättivät hankkia Outin sukutilalle ensimmäiset vuohet. Juustola valmistui elokuussa 1996 ja kun vuohet poikivat aloitettiin juuston valmistus välittömästi. Edelleen kaikki juustot valmistetaan käsityönä, aikaa ja vaivaa säästämättä parhaasta kotimaisesta maidosta.

20 vuoden aikana Kolatussa on luovuttiin ensin omista vuohista ja maito alettin hankkia lähitiloilta. Sitten mukaan tulivat lehmänmaidosta valmistetut juustot 2000-luvun puolivälissä ja lopulta 2010-luvun taitteessa luovuttiin alunperin pääelinkeinoksi ajatellusta maanviljelystä juustolan viedessä kaiken ajan. Uusimpana valikoimaan nostettiin vielä viime syksynä jogurtit.

”Toiminta aloitettiin aidolla perinteisellä kutunjuustolla ja sitten siihen tuli kylkeen heti feta- eli salaattijuusto. Kypsytetyn Valdemar-kuttucheddarin valmistuskin aloitettiin jo vuoden -97 syksyllä”, avaavat Outi ja Janne Kolatun pitkää historiaa.

Perinteisellä satakuntalaisella kutunjuustolla haluttiin ensin opetella juustonvalmistusta, mutta nopeasti haluttiin mukaan myös muita tuotteita. Kun Kolatussa aloiteltiin juuston valmistamista, tilan vieressä sijaitsevassa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa tehtiin samaan aikaan kokeiluja perinteisestä englantilaisesta cheddarin valmistamisesta. Yhteistyössä kehitetty kuttucheddar onkin ollut Kolatun suosituimpia juustoja alusta asti ja cheddarin suosio Suomessa kasvaa edelleen.

Pienjuustolan ongelmia ja parhaita raaka-aineita

Pienjuustolan suurin ongelma on edelleen jakelu. Kuljetuskustannukset ovat iso menoerä ja vaikka juustoja löytyykin kaikista isoimmista ruokakaupoista, ovat tilausmäärät edelleen niin pieniä että juustot ovat valitettavan usein hyllystä loppu. Janne heittääkin pallon kauppiaiden suuntaan:

”Ihmiset jotka ostavat nimenomaan pientuottajien tuotteita, tekevät sen yleensä tietoisesta valinnasta ja olisikin helpompaa jos kaikki pienjuustoloiden juustot löytyisivät yhteisestä hyllystä, eivätkä tiputeltuina massan sekaan.”

Tärkeimpänä yksityiskohtana juuston valmistamisessa Outi pitää edelleen raaka-ainetta. Parhaasta raaka-aineesta syntyy paras tuote. Kolatussa tunnetaan jokainen maitotila, jolta maitoa juustoa varten tuodaan, eikä maidolle tehdä pastöroinnin lisäksi mitään ylimääräistä. Kolatussa ei siis törmää lisäaineisiin tai säilöntäaineisiin.

Rakkaudella valmistetut juustot huomattiin toki heti myös ravintolamaailmassa ja suurin hyväksyntä syntyy kun maan parhaat keittiömestarit ottavat tuotteita valikoimiinsa.

”Palacessa käytettiin ensimmäisenä meidän juustoja jo 90-luvulla kun ne päätyivät sinne Markus Maulavirran kainalossa”, hymyilee Janne.

”Käsittämättömän paljon pystyy syömään juustoa”

Viime vuonna Kolatussa alettiin valmistaa myös jogurttia, kun Ahon jogurttien liiketoiminta siirtyi Juustolan hallintaan. Siinä missä juuston valmistus aloitetaan aamulla, että juusto voidaan nostaa kypsymään iltapäivällä, tehdään jogurtti edeltävänä iltana ja pakataan heti aamusta. Pienillä uudistuksilla Kolatussa pystytäänkin valmistamaan samana päivänä molempia.

Ahon jogurtit valmistetaan samasta parhaasta mahdollisesta maidosta, josta myös Kolatun juustot tehdään. Lisäksi jogurtteihin käytetään kotimaisista marjoista valmistettuja Meritalon hilloja.

”Meillä on valikoimassa edelleen Aholta tutut maut, eli hyvä kirjo kotimaisia marjoja tyrnistä lakkaan ja mansikasta vadelmaa, sekä tietysti maustamaton jogurtti, vanilja ja raparperi”, valaisee Outi ja jatkaa:

”Kaikki jogurtit tehdään täysmaidosta, mikä tekee koostumuksesta samettisen. Hilloissa käytetään tosiaan vain kotimaisia marjoja ja niissä ei ole keinotekoisia makeutusaineita.”

Kuten arvata saattaa Kolatussa jogurttia syödään ainakin näin alkuun välipalana, niin aamulla, päivällä kuin illallakin. 23 vuotta juuston valmistusta on kuitenkin osoittanut, että kun oma tuote on tarpeeksi kohdillaan, maistuu se edelleen vielä vuosikymmenten jälkeenkin.

”Ei maailmassa ole oikein mitään mihin ei voisi juustoa pistää”, ilmoittaa Janne naurunremakan saattelemana.

”Ja käsittämättömän paljon pystyy syömään juustoa ihan vaan juustonakin”, hekottaa Outi päälle.

Katso Kolatun Juustolalle tehdyt reseptit:

Lisätiedot: