Maitotilojen yhteisomistama Valio tuottaa maitotuotteita niin suurtalouskeittiöihin kuin kotikäyttöönkin

 

Vuonna 1905 perustettu Valio sai alkunsa laadukkaan suomalaisen voin viennistä. Pienistä meijereistä kerättiin laadukasta voita, jota sitten kootusti lähetettiin ulkomaille Hangosta käsin. Tuotevalikoima lähti nopeasti laajenemaan ja nykyään Valio on 5500 maitotilan omistama yritys, joka tekee töitä ennen kaikkea tuottajilleen ja samalla siis omistajilleen. Ulkomaanviennistä aloittanut Valio on nykyään Suomen suurin maitotuotteiden valmistaja joka työllistää yli 25 000 ihmistä ja sen maitotiloja löytyy Turun Saaristosta aina Utsjoelle asti.

Vuonna 1933 Valiolla alettiin valmistaa legendaarista Koskenlaskijaa, joka syntyy edelleen samalla reseptillä. 40-luvulla Koskenlaskija löysi tiensä Jatkosodan kaukopartiomiesten muonapakkauksiin ja hyvästä säilyvyydestään johtuen juusto on siitä asti ollut retkeilijöiden ja vaeltajien suosiossa. Monelle suomalaiselle Koskenlaskija on tuttu tuote mökkireissuilta, mahdollisesti kauppa-autosta ostettuna. Koskenlaskija kun säilyi hyvin myös esimerkiksi kylmäkellarissa, jos jääkaappia ei sattunut olemaan.

Salainen resepti on pysynyt muuttumattomana yli 80 vuotta, ja perinteisen maun ja muodon kylkeen on lisätty useita erilaisia tuotteita jatkamaan Koskenlaskijan tarinaa. Tällä hetkellä Koskenlaskijaa voi ostaa juoksevana Ruoka&Dippi -versiona joka on saatavilla neljänä eri makuna, sulatejuustona, viipaleina joita saa maustamattomina ja cheddarin makuisena, sekä perinteisinä paloina viitenä eri makuna.

Valion tuotteet jokapäiväisessä käytössä Ravintola Nereidissä

Arkean lounasravintola Nereidissä Turussa Valion tuotteita ja juuri Koskenlaskijaa käytetään jatkuvasti. Palveluvastaava Marta Heinonen pitääkin sitä täydellisenä mauntuojana lähes misssä vain ruuassa.

”Käytämme Nereidissä Valion tuotteita päivittäin ja juuri Koskenlaskija sopii lähes kaikkeen; niin keittoihin, pastoihin, kastikkeisiin, patoihin kuin laatikoihinkin. Koskenlaskijan juokseva versio on erityisen helppokäyttöinen ruuanlaitossa”, kertoo Heinonen.

Erikoisin Koskenlaskija-resepti on perua sota-ajoilta, juustoa kun käytettiin maidonkorvikkeena kahvissa. Tosin Koskenlaskijan monikäyttöisyydestä kertoo myös Valion koekeittiön valmistama chili-suklaakakku, jonka osana Koskenlaskija toimii. Se perinteinen tapa on kuitenkin paksuina siivuina ruisleivällä.

Nereidin keittiössä Valion tuotteet ovat käytössä päivittäin sekä maitojen, että juustojen muodossa. Koskenlaskijan tapauksessa suurtalouskeittiö-tuotteet saattavat erota kotitalouksiin tarkoitetuista tuotteista hieman, sillä pakkauskoot ovat usein isompia ja juusto on saatettu valmistaa helpommin käytettäväksi rouheeksi tai juoksevaan muotoon. Mutta vastaavat tuotteet löytyvät silti myös jokaisen lähikaupan hyllystä.

Valiolle tehdyt reseptit:

Lisätietoja