Pasta Bolognese á la Tätilä

 

4:lle
Vaikeusaste: Helppo
Valmistusaika: 1h
(soijaton, ei sisällä sitrushedelmiä, ei sisällä pähkinää, ei sisällä kananmunaa, ei sisällä kalaa/äyriäisiä)

Taija Vuorisen pasta bolognese on suosittu ennen kaikkea Taijan veljenlasten keskuudessa, siitä nimi á la Tätilä. Turun Mestaripalvin jauhelihasta syntyvä kastike paranee vain, mitä kauemmin sitä jaksaa keitellä. Taijan erikoisuutena ovat kokonaisina kastikkeeseen jätetyt valkosipulinkynnet, jotka hautuvat makeiksi ja pehmeiksi kastikkeen mukana.

5–8 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
400 g jauhelihaa
1 dl punaviiniä
3 tlk laadukasta tomaattimurskaa
2 lihaliemikuutiota
mustapippuria
kuivattua basilikaa
1–2 tl hunajaa
suolaa

tuoretta basilikaa
Parmeggiano-juustoa
spagettia

Kastike on yksinkertainen, mutta vaatii vähän kärsivällisyyttä. Myös ruokailijoilta. Aloita kuorimalla valkosipulin kynnet, mutta älä silppua niitä. Kuumenna paistokasarissa oliiviöljyä ja lisää siihen valkosipulin kynnet. Kun ne alkavat saada väriä lisää jauheliha ja ruskista. Seuraavaksi lorauta punaviini lihan joukkoon ja sen kiehahdettua tomaattimurskat. Sekoita hyvin ja murenna lihaliemikuutiot kastikkeeseen, mausta mustapippurilla, kuivatulla basilikalla ja noin teelusikallisella hunajaa. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla pulpahdellen vähintään 30 minuuttia, kastike saa mielellään unohtua kuplimaan pidemmäksi aikaa. Sekoittele kuitenkin silloin tällöin. Maista lopuksi tarvitaanko lisää pippuria, basilikaa tai suolaa ja lorauta halutessasi vielä tilkkanen oliiviöljyä sekaan.

Kuumenna tällä välin pastavesi kiehuvaksi, lisää teelusikallinen suolaa ja lisää spagetti kiehumaan väljään veteen. Anna kiehua, kunnes spagetti on niin sanotusti al dente -kypsää eli vielä on vähän purutuntumaa jäljellä. (Pakkausten keitto-ohjeet ovat viitteellisiä, joten tarkkaile tilannetta jo pari minuuttia aikaisemmin.)

Kaada siivilään ja siivilästä tarjoiluastiaan, kauho runsaasti kastiketta päälle ja raasta komeuden ylle parmesaanihuntu tai vuole perunankuorimaveitsellä juustosta lastuja, koristele tuoreilla basilikanlehdillä ja kutsu ruokailijat syömään! Mangiamo ragazzi!

Katso kaikki Turun Mestaripalvin reseptit:

Lisätiedot: