Pumppernikkelien pitkä historia saa jatkoa Leipomo Rostenin käsissä

 

Leipomo Rosten haluaa nostaa legendaariset pumppernikkelit uudestaan lasten ja nostalgiannälkäisten huulille.

Rostenin leipomo sai tarinan mukaan alkunsa, kun Helli Rosten aloitti leipomisen Turun Raunistulassa vuonna 1939. Kari Meltovaara on johtanut yritystä 2000-luvun vaihteesta ja hänen ohjauksessaan vanha perheyritys on hakenut leipomotuotteiden kartalta itselleen ne omimmat tarjottavat.

Rostenin ensimmäinen suuri noste koettiin 2000-luvun alussa, kun Meltovaara löysi taikinan pitkään lepoon perustuvat italialaiset ja ranskalaiset leivät, jotka toimivat pohjana Rostenin Crustalle. Suomessa ei oltu aiemmin tehty vastaavaa ja leivistä tuli menestys.

Vastaavanlaiseen innovointiin Rosten on sittemmin lähtenyt myös esimerkiksi siemennäkkäreiden kanssa. Ideoita haetaan toki maailmalta, mutta myös Suomen monipuolinen leipäkulttuuri toimii innoittajana Rostenilla.

”Meillä on Suomessa poikkeuksellisen rikas leipäkulttuuri. Leivät jakaantuvat usein murrealueiden mukaan. Länsirannikolla on perinteisesti syöty sämpylöitä, pohjoisessa rieskaa ja ruisleipää ja idässä karjalanpiirakoita. Alueelliset erot ovat edelleen valtavia”, valaisee Meltovaara.

Pumppernikkelien vaiettu historia

Uusimpana tulokkaana Rostenin tuoteperheeseen on otettu Axon aiemmin valmistamat pumppernikkelit.

”Pumppernikkelit ovat nostalgiatuote, joista tulee monille lapsuus mieleen, niinpä päätimme heti panostaa niihin”, kertoo Rostenin markkinointipäällikkö Veera Meltovaara.

Pumppernikkelin alkuperä Suomessa on hämärän peitossa jopa alun perin niitä valmistaneella Axolla. Ensimmäiset tiedot virallisesta valmistuksesta ovat 40-luvulta ja resepti on pysynyt samana noista ajoista asti. Saksassa pumpernickel tarkoittaa yleensä ruisrouheesta tehtyä raskasta, siirapinkosteaa hapanleipää, mutta perimätietojen mukaan leivän lisäksi pumpernickel-nimellä kutsuttiin myös makeankitkeriä, soikean muotoisia saksalaisia pipareita. Saksassa vierailleet suomalaiset toivat noita pipareita mukanaan Suomeen jo 30-luvun lopulla ja niistä varioimalla syntyi suomalainen pumppernikkeli.

Pumppernikkelien uusi nousu

Suomalainen pumppernikkeli on peruspiparkakun makuinen isompi, soikean muotoinen keksi vaaleanpunaisella kuorrutuksella. Rostenilla nähdään pumppernikkelissä loputonta potentiaalia erilaisiin sesonginmukaisiin variaatioihin ja uusimpina innovaatioina kuorrutteen makuun on jo tuotu mukaan lakritsi sekä jouluinen glögi. Pumppernikkelien nostalgia-arvokin on huomattu, kun tuotetta on esitelty erilaisilla messuilla.

”Eräskin vanhempi herrasmies oli purskahtaa itkuun, kun näki pumppernikkelit. Sodan jälkeen ei hänen mukaansa ollut muita herkkuja tarjolla, joten pumppernikkeleistä nuoltiin ensin hartaudella kuorrutukset päältä ja sitten imeskeltiin keksi mahdollisimman hitaasti”, kertoo Veera Meltovaara

Tulevaisuudessa Rosten tuo markkinoille pumppernikkelistä erilaisia makuja ja myös pienemmän koon.

”Pumppernikkeli on hyvän tuulen tuote, joka sopii herkutteluhetkiin, kahvipöytään tai vaikka shampanjalasillisen kanssa. Siitä olemme halunneet viestiä myös mainoslauseellamme: Varför macarons vi har ju pumppernikkeli”, kertovat Meltovaarat yhteen ääneen.

Katso Essi Rantasen Leipomo Rostenille valmistaman Avokadoleipien ohje:

 

Katso muut Leipomo Rostenille tehdyt reseptit

Lisätietoja