Antipastoviikko yhdistää Turun italialaiset ravintolat

 

Marraskuun alussa Turkuun rantautuu aivan uudenlainen ruokatapahtuma, kun kaupungin viisi italialaista ravintolaa yhdistävät voimansa italialaisen antipastoviikon merkeissä. 4.-7. marraskuuta Sergio's, Trattoria Romana, Panini, Gustavo ja Nomad tarjoavat viiden euron antipastoja apericenan eli italialaisen after workin merkeissä.

Apericena on italian sanojen aperitivo ja cena yhdistelmästä. Aperitivo tarkoittaa alkudrinkkiä, jonka kanssa tarjoillaan usein myös pientä purtavaa, kun taas cena joka tarkoittaa illallista. Apericeno on siis tuhdimmilla ruoilla varustettu aperitiivihetki, joka kuvaa täydellisesti antipastoviikon olemusta. Sergio'sin omistajan Franco Sturialen suunnitelma olikin yhdistää marraskuussa järjestettävä Italian kansainvälinen ruokaviikko helppoon food walkiin.

"Settimana della Cucina Italiana di qualità on järjestetty jo useamman vuoden ympäri maailmaa ja olemme osallistuneet siihen Sergio'sin kanssa. Nyt halusimme tehdä jotain omaa ja idea food walkiin syntyi Food&Art-tapahtuman yhteydessä olleesta vastaavasta kierroksesta", avaa Sturiale.

Jokainen tapahtumassa mukana oleva ravintola edustaa yhtä Italian lääniä. Sergio'sin perustajat ovat lähtöisin Siciliasta, Trattoria Romanan taustavoimat ovat kotoisin Laziosta Rooman läheltä ja Nomadin omistaja Paco Ndiaye on asunut ja työskennellyt Venetsiassa. Gustavolla on omat siteensä Piemonteen ja Paninilla Pugliaan.

 "Mietimme tapahtuman toteutusta ravintoloiden kanssa ja päädyimme tällaiseen jakoon, sillä Italian eri lääneillä on niin erilaiset keittiöt ja ruokakulttuurit", kertoo Sturiale.

Makumatka läpi Italian

Jokainen ravintola toteuttaa kolme antipastoa ja miettii valmiiksi annoksiin sopivat alueelle ominaiset viinit. Yksi antipasto maksaa viisi euroa, ja antipaston lisäksi voi ostaa lasin viiniä samaan viiden euron hintaan.  Jokaisessa ravintolassa on tarjolla niin liha-, kala- kuin kasvisvaihtoehtokin.

 "Oma suosikkiantipastoni on yksinkertainen caprese, kunhan se on valmistettu ensiluokkaisista tomaateista ja mozzarellasta. Mutta tärkeintä on aina hyvä seura, sekä tietenkin erinomainen viini", naurahtaa Sturiale.

Sergio'ssa tarjolla on klassinen Arancino di Montalbano -riisipallo, savustettua miekkakalaa, Caponata Trapanese -kasvispataa, sekä annoksiin sopivat sisilialaiset viinit. Antipastoja voi käydä nauttimassa samana iltana joko useammassa ravintolassa tai aloittaa niillä pidemmän illallisen.

"Antipastojen kanssa ei välttämättä aina tarvitse edes pääruokaa. Välillä valmistamme kotonakin vain erilaisia antipastoja, sillä useiden pienten ruokien nauttiminen on hauskempaa”, toteaa Franco Sturiale.

Antipastoviikon tarkoituksena on tarjota asiakkaille makumatka läpi koko Italian helposti kävellen Turun keskustassa. Franco Sturiale toivookin hartaasti, että turkulaiset löytävät tapahtuman ja sille saadaan jatkoa myös tulevina vuosina.

Lue lisää tapahtuman Facebook-sivulta.