Food & Art Festivaali Turku yhdistää hyvän ruuan ja tunteisiin vetoavan taiteen

 

Syyskuun ensimmäisellä viikolla Ruissalon Tapahtumatelakka muuttuu Food & Art Festivaali Turun näyttämöksi. Aiemmin Mäntän Serlachius-museossa ja sen pihapiirissä järjestetty tapahtuma päätyi Turkuun kaupungin osoitettua aitoa kiinnostusta uutta ruokafestivaalia kohtaan.

”Meillä oli tarve kasvattaa tapahtumaa ja Turun kaupunki toivotti meidät innokkaina tervetulleiksi. Turussa kunnioitus ruokaa, ravintoloita ja tuottajia kohtaan on huipussaan. Turku halusi meidät paikalle ja me halusimme tulla Turkuun”, kertoo tapahtumaa järjestävän Food Camp Finlandin toimitusjohtaja Riikka Kannas.

”Ruissalon Tapahtumatelakasta saimme vinkin tutuilta turkulaisilta keittiömestareilta. Ruissalon luonto ja merellisyys vakuuttivat meidät heti. Ruissalo on varmasti vaikuttava paikka myös ulkomaisille vieraillemme.”

Tapahtumatelakka toimii Food & Art Festivaalin sydämenä, mutta tapahtuma tulee näkymään myös kaupungin keskustassa. Festivaalin yhteydessä järjestetään ruokaa ja taidetta yhdistävä Aurajokirannan kierros. Turkulaiset ravintolat tarjoavat kierroksella mukana oleville ryhmille turkulaisten taideopiskelijoiden teoksista inspiroituneen menun annos kerrallaan. Mukana kierroksella ovat Gustavo, Mami, Pinella, Smör, Tintå ja Tårget. Samojen ravintoloiden maistiaisannoksia on tarjolla myös varsinaisessa tapahtumassa.

Inspiroitumista taiteen ja ruuan äärellä

Idea Food & Art Festivaaliin syntyi Kannaksen ja Food Camp Finlandin toisen taustavoiman, keittiömestari Pekka Terävän keskusteluista. Tapahtuman alkuperäinen sijainti Mäntän Serlachius-museon yhteydessä oli ensimmäinen askel ruuan ja taiteen yhdistämiseen.

”Taide ja ruoka ovat molemmat asioita, jotka kutkuttelevat ihmisten aisteja ja luovat kokonaisvaltaisen nautinnon tunteen. Ja useat huippukokit ympäri maailmaa käyttävät taidetta inspiraationa ruuanlaitossaan”, avaa Kannas ja Terävä jatkaa:

”Ulkomailla huippumuseoiden yhteydessä on aina huippuravintola, kun taas täällä Suomessa näitä asioita ei ole oikein vielä osattu yhdistää.”

Lisäksi Kannas painottaa, että festivaalin tarkoituksena on tuoda esiin ruuan lisäksi kaikkia mahdollisia taiteen muotoja kuvataiteesta, tanssin ja sirkuksen kautta aina rock-musiikkiin. Food & Art Festivaali haluaa luoda moniaistillisen kokemuksen, joka vetoaa ennen kaikkea tunteisiin.

”Haluamme inspiroida ihmisiä uusien taidemuotojen ääreen. Kaikesta ei ole pakko pitää, mutta kokeilla kannattaa aina. Ja samalla haluamme muistuttaa, että niiden kyynelkanavat avaavien taidekokemusten ja herkullisimpien mahdollisten ruokapalojen taustallakin on aina toinen ihminen, joka on myös inspiroitunut taiteesta ja ruuasta”, kertoo Kannas.

Menu täynnä yllätyksiä ja kotimaisia makuja

Tapahtuman ruokalajeissa toistuu Terävän mukaan usein yksi kattava teema – yllätyksellisyys. Kun huippukokkeja tuodaan paikalle maailman joka kolkasta, mutta annosten pohjana toimivat aina parhaat kotimaiset raaka-aineet, ovat makuelämykset usein ennenkuulumattomia.

”Tänä vuonna Food & Art Festivaaliin saapuu huippuammattilaisia esimerkiksi Meksikosta ja Uudesta-Seelannista, pääsemme siis maistamaan globaaleja makuja helposti kotimaassa. Ja kun ulkomaiset vieraat pääsevät tutustumaan suomalaiseen luontoon parhaan mahdollisen satokauden aikana ovat he kuin pikkulapsia Linnanmäellä”, valaisee Terävä.

Jokainen tapahtumaan osallistuva kokki on oma vahva persoonansa, joka tuo mukanaan oman maansa makumaailman ja oman tarinansa. Ja kun nuo taustatekijät yhdistetään suomalaiseen luontoon, syntyy usein jotakin maagista. Sillä siinä missä me suomalaiset olemme tottuneet ympäröivästä luonnosta löytyvään raaka-aineiden aarreaittaan, tulee se ulkomaisille keittiömestareille usein täysin yllätyksenä.

”Keittiömestarit saattavat tuoda jonkin yksittäisen raaka-aineen mukanaan kotimaastaan, mutta Food & Art Festivaali osuu täydellisesti sadonkorjuu- ja metsästyskauteen, joten kaikki vierailevat tähdet pääsevät Suomen luontoon metsästämään, kalastamaan, marjastamaan ja sienestämään”, kertoo Kannas.

”Joitain vuosia sitten tanskalaiset kokit poimivat villiyrttejä innoissaan suoraan hotellin pihalta. Tuollaisia asioita ei itsekään aina tajua, ennen kuin joku ulkopuolinen tulee paikalle ja kiinnittää siihen erikseen huomiota”, naurahtaa Terävä.

Nautintoja ja makuja

Food & Art Festivaali Turku -alueelle on vieraille vapaa pääsy. Juomapuolella festivaalin laajempina teemoina toimivat perjantaina cocktailit, lauantaina uuden maailman viinit ja sunnuntaina kuplivat. Perjantain tapahtuma alkaa Happy Hourilla ja lisäksi luvassa on muun muassa konjakki-, gin- ja vodkatastingejä.

Yhteistyökumppaniravintolat tarjoilevat pieniä viiden euron purtavia koko tapahtuman ajan ja Terävä sekä kokki Kim Mustonen nostavat grilleistään isompia annoksia. Musiikkia ja erilaista ohjelmaa ruokademoista paneelikeskusteluihin on luvassa läpi viikonlopun. Tapahtuman ehdottomina kohokohtina toimivat kolmena päivänä järjestettävät Chef’s Menu -illalliset, jossa ympäri maailmaa kutsutut keittiömestarivieraat kokoavat yhdessä tarjolle koko illan mittaisen yhdeksän ruokalajin menun.

Vuoden 2019 festivaalin taiteellisen puolen vetovastuu on belgialaisella nykytaiteilijalla, Koen Vanmechelenillä, jonka Under Pressure -installaatio hallitsee Chef’s Menu -illallisen miljöötä.

Jatkosuunnitelmat Turkua vartenkin ovat jo selvät. Toivottavasti turkulaiset löytävät tapahtuman ja tekevät siitä omansa.

”Haluamme korostaa nautintoja ja makuja sekä leppoisaa tunnelmaa – luoda vieraillemme mahdollisuuden pysähtyä nauttia ruuasta, luonnosta ja taiteesta ystävien seurassa”, painottaa Kannas.

”Vuorovaikutuksessa luotu once in a life time -elämys on ehdottomasti se mihin pyritään”, summaa Terävä.

Lue lisää Food & Art Festivaalin sivuilta:

www.foodandart.fi

 

 

Asiasanat: