Ravintola Karu vei Turku Menu 2019 -kilpailun voiton

 

Turku Menu -kilpailu palasi näyttävästi estradille 12 vuoden tauon jälkeen. 14 joukkueen voimin kisattu kilpa päättyi Ravintola Karun voittoon. Kokit Jere Saarinen ja Ville Rantanen loihtivat tuomariston maisteltavaksi tasalaatuisen menun, jonka jokainen elementti puolusti paikkaansa.

Turku Menu -kilpailuun osallistuminen oli tehty ravintoloille tavallista helpommaksi, sillä annokset sai valmistella koko keittiötiimin voimin ennakkoon. Voittajajoukkueen Ville Rantanen kertoo Karun keittiössä kaikkien puhaltaneen yhteen hiileen vaikka koko tiimi oli vähillä yöunilla liikkeellä.

"Teimme lauantaina pitkän serviisin ja kävimme siihen päälle vielä juhlimassa pomon synttäreitä, joten sunnuntain valmistelut kisaa varten venyivät pikkutunneille. Tunnin yönunet huomioiden maanantain kilpailu meni hemmetin hyvin", naurahtaa Rantanen.

Erityiskiitosta Rantanen antaa paikallisille tavarantoimittajille, joiden ensiluokkaisista raaka-aineista oli helppo lähteä rakentamaan täydellisia annoksia. Jokaisen annoksen pohjana toimi paikallinen raaka-aine, mutta inspiraatio löytyi silti Karun linjan mukaisesti idästä.

"Saarisen Jere oli meidän joukkueessamme se makumaailmasta vastannut henkilö, itse kun olen työskennellyt Karussa vasta pari kuukautta. Opin Jereltä valtavasti kilpailun aikana, vaikka annoksia mietittiinkin paljon porukalla."

Jälkiruuat olivat kilpailun parasta antia

Turku Menu 2019 -kilpailun tuomareina toimivat suomalaisen ravintolamaailman todelliset huippunimet: Pekka Terävä, Hans Välimäki ja Per-Erik Silver. Kilpailun jälkeiset tunnelmat olivat tuomaristossakin korkealla ja Pekka Terävä ylisti kisaa ainutlaatuiseksi Suomen mittakaavassa.

"Ainakaan minun tietääkseni muissa kaupungeissa ei ole vastaavia tapahtumia, joissa kokit pääsisivät pois keittiön uumenista, tapaamaan kasvotusten ja verkostoitumaan", ylistää Terävä.

Koko tuomaristo piti kilpailua erityisen kovatasoisena, johtuen varsinkin tiiviistä aikataulusta. Annoksia nostettiin tuomariston maisteltavaksi viiden minuutin välein. Arvostelukriteereistä Terävä nosti erityisen tärkeäksi ravintolan identiteetin maistumisen annoksessa. Erityiskiitosta kaikki joukkueet saivat jälkiruokien tasosta, joka oli kautta linjan kova, kun taas pääruokien kohdalla nähtiin pieni notkahdus.

"Annosten koko oli runsas, sillä kilpailutilanteessa usein riittää vain 40 prosenttia normaalista annoksesta. Näin annos pysyy herkempänä", opasti Terävä joukkueita kilpailun jälkeen. Kilpailun johtaja Juha Pokka naurahti annosten olleen "turkulaisia".

Kisan kolmen kärki loisti ennen kaikkea tasaisin tuloksin. Karun jälkimainingeissa hopeaa vei Ravintola Göranin Elisa Palokankare sekä Noora Kangosjärvi ja pronssia ansaitsivat Kaskiksen Ville Kinnunen ja Joonas Kallio. Erityismaininta parhaalle alkuruualle irtosi Kakolanruusulle ja parhaan yksittäisen jälkiruuan toteutti E. Ekblom.

Hyvin onnistuneen kisan jälkimainingeissa seuraavan vuoden revanssia jäivät odottamaan niin tuomaristo, kilpailijat kuin katsojatkin.

 

Tarkista Karun Turku Menu 2019 -kilpailuun luomat reseptit:

Tarkista Ravintola Göranin Turku Menu 2019 -kilpailuun luomat reseptit:

Tarkista Kaskiksen Turku Menu 2019 -kilpailuun luomat reseptit:

Lue lisää Turku Menu 2019 -kilpailusta:

Asiasanat: