Siikatartar Salosen Saaristolaisnapilla
6-8:lle
Vaikeusaste: Helppo
Valmistusaika: 1h
(soijaton, ei sisällä pähkinää)
Sunborn Cateringin ja Pinellan keittiömestari Kristian Karnell ideoi Perheleipuri Salosen Saaristolaisnapille helpon siikatartarin pikkelöityjen kurkkujen ja tillimajoneesin kera.
Pikkelöity kurkku
½ tuore kurkku
1 dl sokeria
2 dl vettä
3 rkl etikkaa
Siikatartar
200 g kylmäsavustettua siikaa
1 punasipuli
1 dl smetanaa tai ranskankermaa
mustapippuria
suolaa
3 rkl sitruunamehua
ruohosipulia
Tillimajoneesi
2 dl rypsiöljyä
1 puntti tilliä
1 kananmunan keltuainen
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sinappia
ripaus suolaa
6–8 Salosen saaristolaisnappia
30 g siian mätiä (koristeluun)
Viipaloi kurkku ohueksi mandoliinilla tai veitsellä. Sekoita sokeri, vesi ja etikka. Sekoita liemi viipaloitujen kurkkujen joukkoon ja anna marinoitua noin 30 minuuttia.
Leikkaa kala ja sipuli aivan pieneksi hakkeeksi ja sekoita ne keskenään. Lisää seokseen smetana. Mausta pippurilla, suolalla, sitruunamehulla ja ruohosipulihakkeella.
Valmista sitten tilliöljy. Mittaa öljy kattilaan ja lisää tilli. Lämmitä tilli ja öljy noin 50 asteiseksi ja nosta pois liedeltä. Aja öljy ja tilli tehosekoittimessa sileäksi ja kirkkaan vihreäksi, noin 10 minuuttia. Siivilöi tiheän siivilän läpi ja säästä öljy. Erottele valkuainen ja keltuainen, mittaa keltuainen, etikka ja sinappi kulhoon. Vatkaa ainekset sekaisin ja lisää sitten öljy ohuena nauhana koko ajan vispaten. Majoneesin tulisi olla suhteellisen paksua, voit säädellä paksuutta öljyn määrällä. Mausta suolalla.
Paista ruisnapit rapeaksi pannulla, voit halutessasi käyttää hieman voita paistaessa, paista niin kauan, että ruisnapit saavat kauniin ruskean pinnan, anna jäähtyä, aseta siikatartar lusikalla ruisnapin päälle ja koristele lopuksi pikkelöidyllä kurkulla, siianmädillä ja tuoreella tillillä.
Muut Perheleipuri Salosen reseptit:
- Perheleipuri Salosen saaristolaisnappeja ja gubbröraa
- Mustakaalipesto-voikkarit Perheleipuri Salosen Jussin moniviljaleivästä
- Makea rypälehilloleipä Perheleipuri Salosen Jussin moniviljaleivästä
- Pannupihvi Perheleipuri Salosen moniviljaleivällä
Lisätietoja
- Raaka-aine: Perheleipuri Salonen
- Reseptin tekijä: Kristien Karnell / Sunborn Catering / Pinella