Turku Menu 2019 -kilpailu antaa kaupungin kokeille mahdollisuuden loistaa

 

Vuodesta 1971 toiminut Turun Keittiömestarit ry palauttaa pitkän tauon jälkeen Turku Menu -kilpailun parrasvaloihin.

Turku Menu -kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1985. Viimeisin kilpailu järjestettiin vuonna 2007 ja nyt kisat herätetään henkiin 12 vuoden tauon jälkeen. Vuoden 2019 Turku Menu -kilpailun virallinen päivämäärä on 14. lokakuuta ja ravintoloiden ilmoittautumisia otetaan vastaan 23. elokuuta asti.

”Vuonna 2007 erilaisia kokkikilpailuja oli useampia valtakunnallisesti ja osallistujilla tuntui olevan hieman kisaväsymystä, joten päädyimme pitämään pidemmän tauon”, kertoo kilpailunjohtaja Juha Pokka.

Itsekin kisaan 90-luvun alussa osallistunut Pokka alkoi yhdessä kaikkien aikojen toisen Turku Menu -kilpailun voittajan, Harri Lindstedtin kanssa miettiä uudelleenjärjestämistä tovi sitten.

”Uuteen kilpailuun saavat osallistua kaikki turkulaiset ravintolat, risteilyalukset ja oppilaitokset. Keittiömestarien jäsenyys ei ole vaatimus. Ollaan tiedotettu asiasta niin omatoimisesti kuin Rotisseurien ja Vihannespörssinkin kautta ja tehty vanhaa kunnon jalkatyötä viemällä kilpailukutsuja ravintoloihin, jotta saataisiin uuden sukupolven kokkeja mukaan kisaan. 12 vuodessa on ehtinyt nousta paljon uusia tekijöitä Turun ravintolamaailmaan ja heidät kaikki haluttaisiin mukaan”, kertoo Pokka.

Taustavoimana Turun Kaupunki

Aiempiin kilpailuihin on osallistunut aina kymmenkunta ravintolaa ja kisa on järjestetty vuosien mittaan vajaat kymmenen kertaa. Osallistuminen on tehty mahdollisimman helpoksi, sillä ruuat voidaan esivalmistella ravintolan koko keittiön toimesta ja varsinaiseen kilpailuun lähetetään vain pari edustajaa viimeistelemään annokset.

Tavoitteena on ennen kaikkea antaa turkulaisille ravintoloille uudenlaista näkyvyyttä. Turkulaisten ravintoloiden takana on usein pieniä yrityksiä, jotka ovat Pokan mielestä ansainneet kaiken mahdollisen huomion. Turun Keittiömestarien lisäksi uuden Turku Menu -kilpailun taustavoimissa toimii sekä Heirol, että Turun kaupunki ja kaupungin Eat my Turku -sivusto, jolla kilpailun kolmen parhaan menut tullaan esittelemään.

”Kaupunki satsaa tällä hetkellä todella paljon Turun nostamiseen ruokakaupunkina ja lähti siksi tukemaan myös kilpailua. Tähän kun lisätään 2021 Turussa järjestettävät Keittiömestarien liittopäivät, on toiminnassa vahva jatkumo”, avaa Pokka.

Kotimaiset raaka-aineet ja huipputuomaristo

Kisan tuomaristoon valittiin kolme kovaa tekijää suomalaisesta ravintolamaailmasta – Pekka Terävä, Hans Välimäki ja Per-Erik Silver. Miesten taustalla on useita Michelin-tähtiä ja Vuoden ravintola -titteleitä.

”Kaikki tuomarit ovat minulle entuudestaan tuttuja ja lähtivät mukaan oikein mielellään. Valintojen perusteena oli, että kenelläkään ei ole ravintolaa Turussa, joten kotiinpäin vetämisen mahdollisuuksia ei ole, vaikkei siitä nyt kovien ammattilaisten tapauksessa mitään varsinaista huolta ollutkaan”, selventää Pokka.

Kilpailujoukkueet valmistavat kolmen ruokalajin illallisen ennakkoon päätetyistä raaka-aineista. Alkuruoka tehdään siia’asta, pääruoka sorsasta ja jälkiruoka kotimaisista marjoista. Alkuruoka ja jälkiruoka halutaan pitää kylminä, jotta kisa saadaan kulkemaan sujuvasti.

”Raaka-ainevalintojen perusteena oli tietysti kotimaisuus. Ja samat raaka-aineet olivat käytössä myös vuoden -86 kilpailussa, jonka Harri Lindstedt voitti”, kertoo Pokka.

Ennen lokakuun Turku Menu -kilpailua Turun Keittiömestarit ovat mukana Kaffeli Oy:n järjestämässä, jo vuosittaiseksi perinteeksi nousseessa Neitsytperunafestivaalissa, jossa juhlitaan uuden sadon perunoita ja lokakuussa on vuorossa pitkästä aikaa Turku Menu 2019 -kilpailu!

Ravintolat, risteilyalukset ja oppilaitokset voivat ilmoittautua mukaan 23.8. asti kilpailujohtaja Juha Pokalle sähköpostitse (juha.pokka@pursis.fi). Tarkemmat tiedot Turun Keittiömestareiden sivuilta.

Lue lisää Turku Menu 2019 -kilpailusta:

Tarkista Karun Turku Menu 2019 -kilpailuun luomat reseptit:

Tarkista Ravintola Göranin Turku Menu 2019 -kilpailuun luomat reseptit:

Tarkista Kaskiksen Turku Menu 2019 -kilpailuun luomat reseptit:

Lue lisää Turun Keittiömestareista:

www.turunkeittiomestarit.fi

 

Tapahtumaa tukemassa:

Asiasanat: