Gunnars Eat my Turku-burgare

 

6 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tillredningstid: 4h + 12h jäsning
(innehåller inte soja, nötter, fisk eller skaldjur)

Auran Sriracha-hamburgarsåsen fungerar som bas för köksmästare Magnus Lindroos Eat my Turku-version av Gunnars hamburgare. Briochebullen och färsbiffen som smaksatts med dijonsenap kombineras med karamelliserad lök och paprikamajonnäs som smaksatts med sriracha-hamburgarsås.

Brioche

20 g färsk jäst
½ dl mjölk
600 g vetemjöl
4 tsk socker
2 tsk salt
5 ägg
300 g rumsvarmt smör
1 ägg till pensling

Blanda jästen i kall mjölk. Blanda mjöl, salt, socker, mjölk-jästblandning och ägg i en matberedarskål. Kör med degkrok på medelhastighet i 10 minuter. När degen är slät och smidig, tillsätt mjukt smör i cirka 50 g bitar och kör tills degen är slät. Låt jäsa under duk cirka 1 ½ timme. Knåda degen så att bubblorna försvinner och låt jäsa i kylskåp över natten.

Mjöla en arbetsbänk lätt och placera degen på den. Knåda degen lite och kavla ut den till en platta som är ett par centimeter tjock. Rulla ihop degplattan och skär i sex bitar. Forma bollar av bitarna och låt jäsa på en ugnsplåt i ännu en timme. Vispa sönder ägget tillsammans med en skvätt vatten och pensla bullarna. Grädda i ugn i 200 grader i cirka 12–15 minuter.

Rosta de halverade och penslade briocherna på grillen före servering.

Karamelliserad rödlök

2–3 rödlökar
1 msk smör
2 msk rödvinsättika
3 msk rörsocker
salt
svartpeppar

Skala lökarna och skär dem i ringar. Smält smör och socker, tillsätt rödvinsättika, kryddor och lök och låt småkoka tills vätskan har avdunstat.

Hemlagade pommes frites

1 kg rosamundapotatis

Skala potatisarna, jämna ändarna och skär i smala klyftor. Blötlägg i vatten i två timmar. Byt vattnet en gång. Torka potatisarna med hushållspapper och fritera i 145-gradig olja i cirka sex minuter. Bred ut potatisarna på en ugnsplåt och kyl ner i kylskåp. Hetta upp oljan till 180 grader och stek potatisarna i 3–4 minuter tills de är krispiga och gyllenbruna. Smaksätt med salt.

Rostad paprikamajonnäs

2 röda paprikor
matolja
salt
svartpeppar
2 dl Aura Sriracha-hamburgarsås
lite honung

Halvera paprikorna och rensa bort fäste och kärnor. Placera paprikahalvorna på en ugnsplåt med skalet uppåt och stek i ugn i 200 grader med grillmotstånd i 20–30 minuter tills skalet har svartnat helt. Låt svalna och skala bort den svartnade ytan. Smaksätt paprikorna med en skvätt olja, salt och peppar. Skär i små bitar och blanda med majonnäsen. Smaksätt med lite honung.

Biffar

1 lök
1 kg nötfärs (fetthalt 17 %)
1 msk salt
½ dl dijonsenap från Aura
svartpeppar

Hacka löken och blanda samman alla ingredienser. Låt stå över natten. Forma sex biffar av massan och låt stå i rumstemperatur en timme före stekning. Krydda med en nypa svartpeppar och grilla till önskad färdighetsgrad. Lägg en ostskiva på varje biff i slutet av stekningen. Medium 3–5 minuter per sida beroende på biffens storlek.

Sätt ihop burgarna

6 skivor cheddarost
6 skivor bifftomat
6 salladsblad

Rosta bröden och bred paprikamajonnäs på både undre och övre halvorna. Placera biff + ostskiva på de undre halvorna. Lägg på sallad, lök, tomatskivor och de övre brödhalvorna. Servera med pommes frites.

Se andra recept som tagits fram för Auran

Mer information