Pizza Formaggi a la Tavola

 

4–6 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tillredningstid: 2 h + 30 h jäsning

På Silja Galaxy tillreds även pizza väldigt omsorgsfullt. Enligt köksmästare Joonas Maunula får man det bästa resultatet genom att låta fördegen jäsa över natten och sedan även låter den färdiga degen jäsa några gånger. Med den bästa möjliga botten duger förstås bara de bästa råvarorna ovanpå, alltså Kolatun Juustolas ostar, som du kan lägga på pizzan helt efter eget tycke. Silja Galaxy väljer en Quatro Formaggi pizza, alltså en pizza med fyra ostar.

Fördeg
500 g vetemjöl
9 dl vatten
5 g torrjäst

Deg
fördeg
500 g vetemjöl
5 g torrjäst
5 dl vatten (26-gradigt vatten)
2 msk salt
1 ½ msk olivolja

Tomatpuré
krossad tomat av bra kvalitet
salt
socker

komjölksbrie Valma
komjölkscheddar Martta
Kolatun Juustolas Ruska-ost
getcheddar Waldemar
oliver
körsbärstomater
marinerad paprika

fikonsylt
färska fikon
timjankvistar

Blanda ingredienserna till fördegen i en hushållsassistent i en dryg minut. Lägg degen i en stor form, täck ordentligt och låt jäsa i kallt i ett dygn. Blanda fördegen, torrjäst och 3 dl vatten i en hushållsassistent i 3–4 minuter på låg hastighet. Degen bör påminna om vanlig bröddeg efter ungefär 3 minuter. Lägg till salt och höj hastigheten. Lägg till ½ dl vatten och olivolja. Kör degen på hög hastighet och lägg till den sista 1 ½ decilitern vatten lite åt gången. Kör degen ännu i 15 minuter. Låt jäsa en halvtimme. Forma degen till 4–6 bollar och låt jäsa och stå svalt i 6–7 timmar.

Mixa tomatkross till en slät blandning i en mixer och smaksätt med salt och socker. Tryck ut bollarna till runda botten, lägg först på tomatkross och sedan bitar av ost och till slut oliver, körsbärstomater och marinerad paprika. Grädda i en pizzaugn eller på en pizzasten i 230 grader i ungefär 3–4 minuter eller tills pizzan är färdig och osten har smält. Efter att pizzan gräddats lägg ännu på fikonsylt, färska fikon samt timjankvistar, och njut.

Se andra recept som tagits fram för Kolatun Juustola:

Mer information