Veganskt morotslaxbröd

 

4 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tillredningstid: 2 h 30 min + 24 h för att stå och få smak

Köksteamet på Siljas Baltic Princess har förverkligat ”morotslax”, eller gravad morot i stället för lax, som ett fungerade veganalternativ. ”Morotslax” kan användas i flera kombinationer men passar speciellt bra mellan till exempel rågbröd med coleslaw gjord med Auran vegansk gurkmajonnäs.

”Morotslax”
4 stora morötter
1 pkt grovt havssalt
2 tsk rökarom som vätska
1 tsk vitvinsättika
1 msk olivolja

Marinerad blomkål
4 stora blomkålsknippen
2 msk ättika
½ dl socker
1 dl vatten
2 msk rödbetsbuljong

Marinerad rödlök
1 rödlök
1 msk ättika
2 msk socker
½ dl vatten

Gurk-coleslaw
200 g riven kål
100 g riven morot
½ dl Auran vegan gurkmajonnäs

1 runt rågbröd
4 msk hummus
4 salladsblad
dill

Tvätta morötterna ordentligt. Täck botten på en ugnsform med grovt havssalt. Täck formen med morötterna och täck dem helt med salt. Grädda i ugn i 190 grader i en och en halv timme. Krossa saltskalet och plocka försiktigt ut morötterna från skalet. Låt svalna och skala genom att först göra ett längsgående snitt med kniven och sedan skala genom att rulla. Skär morötterna på längden till tunna skivor med en osthyvel. Kombinera ingredienserna till marinaden och blanda med morotsskivorna. Låt stå och få smak i kylskåp i en försluten skål i 1–2 dygn.

Skiva blomkålsknippena i tunna skivor exempelvis med en köksmandolin, blanda ingredienserna till buljongen och lägg i blomkålsskivorna för att marinera helst över natten.

Skiva rödlök, blanda buljong och lägg till lök. Låt gärna marinera över natten.

Blanda de rivna ingredienserna till coleslaw och majonnäsen.

Skär det runda rågbrödet i fyra delar och rosta. Bred först hummus på brödet, sedan sallad, coleslaw, ”morotslax” och rödlök. Garnera med marinerad blomkål och dill.

Se andra recept som tagits fram för Auran

Mer information