Fiskrundel av sik från Herkkunuotta

 

6–8 portioner
Svårighetsgrad: Enkel
Tillredningstid: 45 minuter
(glutenfri, innehåller inte soja, nötter eller ägg)

Restaurang Kaskis, som ligger på Kaskisbacken, är känd över hela landet för sin fiskrundel, som det redan gjorts över 30 olika versioner av. Köksmästare Erik Mansikka planerade en version av denna klassiker för Eat my Turku av sikfilé från Herkkunuotta.

Sik

400 g sikfilé från Herkkunuotta
100 g salt
100 g socker

Sås på surmjölk och dill

2 msk dillolja
2 dl surmjölk
1 dl grädde
1 msk citronsaft
salt
socker

Avlägsna skinnet från sikfiléerna och plocka bort benen. Blanda samman salt och socker. Strö lite av blandningen under fisken och häll resten över fisken. Låt fisken sockersaltas i cirka 25 minuter beroende på fiskens tjocklek.

Tillred först dilloljan genom att köra färsk dill i blender med så liten mängd olja som möjligt. Blanda samman alla ingredienser till såsen utom dilloljan. Tillsätt dilloljan sist. Servera fiskrundeln med finländska äpplen och gurka. Du kan välja grönsaker och frukter efter säsong att servera med fiskrundeln.

Se alla recept med produkter från Herkkunuotta:

Mer information