Food & Art Festival Turku förenar god mat och känslor för tilltalande konst

 

Första veckan i september förvandlas Åbo Båtvarv till scenen för Food & Art Festival Turku. Evenemanget som tidigare organiserades i Serlachiusmuséet och dess innergård i Mänttä kom till Åbo efter att staden visat ett äkta intresse för den nya matfestivalen.

”Vi hade ett behov av att låta evenemanget växa och Åbo stad välkomnade oss ivrigt. I Åbo är respekten för mat, restauranger och producenter i toppklass. Åbo ville ha oss på plats och vi ville komma till Åbo”, berättar Riikka Kangas, verkställande direktör för Food Camp Finland, som anordnar evenemanget.

”Vi fick tipset om Åbo Båtvarv av bekanta åboländska köksmästare. Runsalas natur och hav övertygade oss genast. Runsala är säkert också en tilltalande plats också för våra utländska gäster.”

Båtvarvet är hjärtat av Food & Art Festival, men evenemanget kommer också att synas i centrum av staden. I samarbete med festivalen kommer man ordna en mat- och konstrunda längs med Aura ås strand. Åboländska restauranger bjuder grupper på rundturen på rätter från en meny som inspirerats av konststuderande i Åbo. Med i rundan är Gustavo, Mami, Pinella, Smör, Tintå och Tårget. De samma restaurangernas smakprovsmenu erbjuds också speciellt under evenemanget.

Inspirerad av konst och mat

Idén för Food & Art Festival Turku föddes i en diskussion mellan Kangas och Food Camp Finlands andra drivande kraft, köksmästare Pekka Terävä. Evenemangets ursprungliga plats i samarbete med Serlachiusmuséet i Mänttä var det första steget för att kombinera mat och konst.

”Konst och mat är båda saker som kittlar människors sinnen och skapar en känsla av övergripande njutning. Och flera toppkockar runtom i världen använder konst som inspiration i sin matlagning”, nämner Kangas och Terävä fortsätter:

”Utomlands finns det alltid topprestauranger i samarbete med toppmuséer, medan man här i Finland inte ännu har kunnat kombinera dessa saker.

Dessutom understryker Kangas att festivalens syfte är att föra fram, förutom mat, alla möjliga former av konst från bildkonst, dans och cirkus till rockmusik. Food & Art Festival vill skapa en mångfacetterad upplevelse som framför allt bygger på känslor.

”Vi vill inspirera människor till nya konstformer. Man måste inte gilla allt, men det lönar sig alltid att pröva på. Och samtidigt vill vi påminna om att det bakom öppnade tårkanaler av konstnärliga upplevelser och de mest utsökta matbitarna, alltid finns en annan person som också har inspirerats av konst och mat”, berättar Kangas.

En meny fylld av överraskningar och inhemska smaker

Enligt Terävä innehåller evenemangets rätter ofta ett omfattande tema – att bli överraskad. När de bästa kockarna från alla världens hörn kommer, men de bästa inhemska ingredienserna förblir grunden för rätterna, är smakupplevelserna ofta oerhörda.

”Till årets Food & Art Festival kommer verkliga proffs från exempelvis Mexiko och Nya Zeeland, vi kommer alltså enkelt få smaka på globala smaker här hemma. Och när utländska besökare får lära känna den finska naturen under den bästa skördesäsongen, är de som små barn vid Borgbacken”, förklarar Terävä.

Varje kock som deltar i evenemanget har sin egen starka personlighet, som medför sin egen smakvärld och sin egen historia. Och när dessa bakgrunder kombineras med finsk natur föds ofta något magiskt. Det att vi som finländare är vana att använda råvaror från skattkammaren som är den kringliggande naturen kommer ofta som en verklig överraskning för utländska köksmästare.

”Köksmästarna kan ta enstaka råvaror med sig från sitt hemland, men Food & Art Festival ordnas perfekt till skörde- och jakttiden, så alla stjärnor som besöker festivalen kan gå ut i Finlands natur och jaga, fiska, plocka bär och svamp”, berättar Kangas.

”För några år sedan plockade danska kockar ivrigt vilda örter direkt från hotellets gård. Sådant kanske man inte alltid själv förstår, innan någon utomstående kommer hit och uppmärksammar precis det”, skrattar Terävä.

Nöjen och smaker

Food & Art Festival Turku-området har gratis inträde för gäster. På dryckesidan är festivalens bredare teman på fredag cocktaildrinkar, på lördag den nya världens viner och på söndag bubbligt. Fredagens evenemang börjar med Happy Hour och dessutom utlovas bland annat konjak-, gin- och vodka-provning.

Samarbetsrestaurangerna erbjuder små tilltugg för fem euro under hela evenemanget och Terävä samt kocken Kim Mustonen serverar större rätter från sina grillar. Musik och olika program från matsalen till paneldiskussioner kommer att äga rum under helgen. Evenemangets absoluta höjdpunkter är Chef's Menu-middagarna som ordnas under tre dagar, och där köksmästare från hela världen samlas för att tillsammans servera en niorättersmeny som räcker hela kvällen.

Festivalens konstnärliga sida år 2019 ansvaras av den belgiska samtidskonstnären, Koen Vanmechelen, vars Under Pressure-installation dominerar miljön under Chef’s Menu-middagen. Under de kommande åren är evenemangets konstkurator Frej Forsblom, som äger Makasiini Contemporary-galleriet.

Framtida planer för Åbo är i alla fall redan självklara. Förhoppningsvis hittar åboborna evenemanget och gör det till deras eget.

”Vi vill betona nöjen och smaker, samt en avslappnad atmosfär – för att ge våra gäster möjlighet att stanna upp och njuta av mat, natur och konst i vänners sällskap”, betonar Kangas.

”Samspel som skapar en once in a lifetime-upplevelse är definitivt vad vi är ute efter”, summerar Terävä.

Läs mer:

www.foodandart.fi

 

 

Nyckelord: