Getcheddarrisotto

 

4 portioner
Svårighetsgrad: Medelsvår
Tillredningstid: 1 h 20min.

Köksmästare Matias Nurminen vid restaurang Ludu gav ett recepttips för en utsökt risotto med Kolatun Juustolas Getcheddar Waldemar.

Rödbetskompott
250 g rödbetor
50 g gul lök
100 g syltsocker
½ dl vitvin
1 msk ättika
½ msk finhackad timjan
salt

Rostade frön
pumpafrön
solrosfrön
linfrön

Risotto
100 g finhackad gul lök
500 g risottoris
5 dl vitvin
5 dl grönsaksbuljong
3 dl mjölk
2 dl grädde
smör
300 g riven Kolatun Juustolas Getcheddar Waldemar
riven parmesan
2 msk citronsaft

Kolatun Juustolas Getcheddar Waldemar
färsk körvel

Skala och riv rödbetorna. Finfördela gul lök och timjan. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka tills rödbetorna är kokta, ungefär en timme. Smaksätt till sist med lite salt och låt svalna.

Rosta fröna i en torr stekpanna på låg värme tills de blir knapriga och har fått en fin färg.

Bryn löken och riset i en liten mängd rypsolja. Lägg sedan i vitvin och låt koka en liten stund. Lägg till grönsaksbuljong. Låt koka riset tills det är halvfärdigt, sedan lägg till mjölken och grädden lite i taget. Koka risotton tills den är nästan färdig och smaksätt efter eget tycke. Slutligen lägg till en liten mängd smör, riven Kolatun Juustolas Getcheddar Waldemar, riven parmesan och citronsaft. Blanda tills ostarna har smält, men låt det inte koka för då blir ostarna gryniga.

Lägg upp den färdiga risotton på ett fat. Smula ännu bitar av Kolatun Juustolas Getcheddar ovanpå risotton. Lägg till av kompotten på lite olika ställen. Efter det här, strö rostade frön ovanpå rätten och garnera rätten med färska körvelknoppar.

Se andra recept som tagits fram för Kolatun Juustola:

Mer information