Görans grova sill

16 portioner
Svårighetsgrad: Medelsvår
Tillredningstid: 45 min + 2–3 dagar för att stå och få smak
(glutenfri, innehåller inte soja, citrusfrukter eller nötter)

Restaurang Görans grova sill är en läckerhet för alla som älskar sill. Lättsaltade sillfiléer från Suomen Sillikonttori smaksätts med en separat kryddlag och serveras med enkla grönsaker och brynt smör.

8 st. lättsaltade sillfiléer från Suomen Sillikonttori

Kryddlag

3 dl spritättika
2 dl socker
4,5 dl vatten
0,5 dl Koskenkorva
3 msk dillfrön
1 knippe dill
10 kryddpepparkorn
10 hela nejlikor
5 lagerblad
1 tsk chiliflingor

För servering

1 rödlök
10 cm purjolök
½ liten blomkål
4–6 kokta ägg
Picklade senapsfrön
200 g smör

Mät upp ingredienserna till kryddlagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna och sila lagen. Lägg sillfiléerna i den kalla lagen och låt stå svalt och få smak i 2–4 dagar. Ta upp sillen ur lagen och skär den i gaffelbitar. Ta vara på lagen för serveringen.

Skär löken i tunna ringar, finfördela blomkålen och mosa äggen. Lägg blomkålen i en skål och smaksätt med kryddlagen från sillen. Smält smöret i en kastrull tills det fått färg och nötig doft. Om du vill kan du kontrollera med termometer att smörets temperatur är 160 grader.

Lägg upp sillbitar på ett serveringsfat i samma form som en filé.  Strö över rödlök, purjolök, blomkål och ägg. Blanda de picklade senapsfröna i det brynta smöret och ringla över med sked.

Se också andra recept från Suomen Sillikonttori:

Mer information