Kallrökt gäddrom från Herkkunuotta med gräddfil

 

6–8 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tillredningstid: 50 minuter + avrinning över natten
(innehåller inte soja, citrusfrukter, nötter eller ägg)

Den kallrökta gäddrommen från Herkkunuotta är god som sådan. Med den går det lätt att ge en sista effektfull touch exempelvis till den här malttarteletten med kallrökt lax och avrunnen gräddfil enligt Roni Toivari på restaurang Smör.

Malttartelett

175 g vetemjöl
50 g maltmjöl för memma
90 g kallt smör
1 msk pudersocker
5 tsk kallt vatten
1 tsk salt

Gräddfil

500g gräddfil
salt

8 skivor kallrökt lax
8 msk kallrökt gäddrom från Herkkunuotta
olika skott

Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedarskål. Kör tills allt har blandats om helt. Tillsätt lite vatten i taget tills en jämn massa har bildats. Kör ett tag till. Häll upp massan på ett bord, knåda en stund och tillsätt mjöl vid behov. Kavla ut massan tunt. Du kan ta en pastamaskin till hjälp. Skär lämpliga bitar av massan och tryck ner i tartelettformer. Grädda i ugn i 175 grader i cirka 10 minuter beroende på tartelettbottnens storlek.

Häll gräddfilen i en ostduk och låt rinna av över natten. Smaksätt och gör vid behov smidigare genom att tillsätta avrunnen vassla. Lägg i en spritser.

Spritsa gräddfil på tarteletternas botten. Täck gräddfilen med tunna skivor av kallrökt lax. Lägg kallrökt gäddrom mitt på tarteletterna. Dekorera portionerna med skott.

Se alla recept med produkter från Herkkunuotta:

Mer information