Mandelpotatis och gäddrom från Herkkunuotta

 

4–6 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tillredningstid: 45 minuter
(innehåller inte soja, citrusfrukter, nötter)

På restaurang Kaskis varierande meny har den senaste tiden funnits pannkaka gjord på mandelpotatis. Köksmästare Mansikka rekommenderar speciellt kallrökt gäddrom från Herkkunuotta på pannkakan.

Pannkaka av mandelpotatis

200 g mandelpotatispuré
2 ekologiska ägg
2 äggvitor
1 dl helmjölk
2 dl vetemjöl
salt
skirat smör till gräddning

6 msk kallrökt gäddrom från Herkkunuotta
finländsk gräddost
färska örter och grönsaker

Tillred först potatispurén genom att koka mandelpotatisen tills den är mjuk och mosa den med potatisstöt eller -press.

Vispa ägg och äggulor till ett lätt skum, tillsätt mjöl lite i taget. Tillsätt mjölk och potatispuré, rör om och salta. Lägg pannkaksmassa i cirka 10 cm formar så att den täcker hälften av formarna. Lägg ett rejält lager skirat smör ovanpå. Grädda i ugn i 170 grader i 10 minuter. Lägg mera skirat smör på ytan av pannkakorna, grädda i 4 minuter och tillsätt igen smör. Grädda i ytterligare 4 minuter och ta sedan pannkakorna ur ugnen.

Riv gräddost ovanpå de frasiga pannkakorna och servera med kallrökt gäddrom från Herkkunuotta, örter, grönsaker och till exempel extra potatispuré.

Tips:

Du kan också torka rom i en tork över natten och mixa den till ett fint pulver som du kan strö på pannkakorna med en tesil.

Se alla recept med produkter från Herkkunuotta:

Mer information