Matjessilltartar av sillfilé från Sillikonttori

 

2–4 portioner
Svårighetsgrad: svår
Tillredningstid: 2 h

Köksmästare Petri Tauriainen på den traditionsrika restaurangen Teini tillredde en enkel silltartar av lättsaltad sillfilé från Suomen Sillikonttori. Silltartaren serverades med en lite mer tidskrävande äggulemassa samt friterad saltgurka och ångad äggvita.

2 ägg
salt

Frityrsmet:

1 dl vetemjöl
1 dl öl
1 tsk bikarbonat
salt

1 saltgurka
1 msk kapris
100–150 g lättsaltad sillfilé från Sillikonttori

Separera äggulorna från vitorna. Tillred äggulorna sous vide i vattenbad på 64 grader i 90 minuter. Vispa sedan äggulorna till en blank massa och smaksätt med salt. Vispa äggvitorna släta, smaksätt med salt och ånga vitorna i en liten skål i cirka 9 minuter, så att de stelnar. Vispa ner vetemjölet, ölet och bikarbonatet. Smaksätt frityrsmeten med salt. Skär saltgurkan i stavar, doppa i smeten och fritera i olja i 180 grader tills smeten är gyllenbrun. Fritera snabbt också kaprisen. Skär sillen i små tärningar, packa i en rund form på tallriken och garnera med ångad äggvita, äggulemassa, friterad gurka och kapris.

Se också andra recept från Suomen Sillikonttori:

Mer information