Rucolabakelse och inlagda grönsaker

 

6 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tillredningstid: 45 minuter + marinering över natten
(innehåller inte soja, citrusfrukter, nötter)

Rucolabakelsen, som Roni Toivari på restaurang Smör gör av rucola från DeliVerde, är en intressant kombination av salt och sött. Den fungerar utmärkt att servera till exempel mellan huvudrätten och efterrätten. För att bakverket ska lyckas är det mycket viktigt med exakta mängder – därför anges mängderna i gram.

Inläggningsspad

1 del ättiksprit
2 delar socker
3 delar vatten

Grönsaker som ska läggas in

krondill
stjälkselleri
schalottenlök
vita vinbär

Rucolabakelse

90 g äggvita
75 g mandelmjöl
50 g bovetemjöl
60 g socker
4 g bakpulver
5 g salt
60 g rucolapuré av rucola från DeliVerde (kör rucola och lite olja i en mixer till en slät massa)
60 g smält smör

Senapskräm

3 äggulor
1 tsk senap med inslag av hela senapsfrön
50 g smetana
2–4 dl olja
salt

Mät upp alla ingredienser till inläggningsspadet i en kastrull. Koka upp och låt svalna. Tillsätt de grönsaker du vill lägga in och låt dra åtminstone över natten.

Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt de torra ingredienserna genom att först blanda dem och sedan passera dem genom en sil. Tillsätt rucolapuré och smör och rör om tills smeten är jämn. Lägg smeten i en sprits. Spritsa i oljade formar och stek i ugn i 175 grader i cirka 10 minuter beroende på formarnas storlek.

Mät upp äggulor, senap och smetana i en skål. Blanda väl. Tillsätt olja i en smal sträng och vispa samtidigt tills du har en kräm med majonnäskonsistens. Smaksätt med salt.

Placera rucolabakelsen på en tallrik. Spritsa senapskräm mitt på bakelsen och lägg inlagda grönsaker ovanpå den. Det lönar sig att torka av överloppsspad från grönsakerna först. Strö torkad dill eller andra torkade och malda örter över hela härligheten.

Se andra recept som tagits fram för DeliVerde

Mer information