Saltad gös från Wallins med gräddfil och vattenkrasse
2–4 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tillredningstid: 3 h
Gösfilé från Kalaliike S. Wallin är utmärkt som sockersaltad. Simo Hallikainen och Sebastian Koski på restaurang NOOA avrundar rätten med gräddfil med vattenkrasse samt gurk- och spenatgranité.
200 g gösfilé från Kalaliike S. Wallin
40 g salt
40 g socker
Gräddfilssås med vattenkrasse
1 dl rybsolja
50 g vattenkrasse
300 g gräddfil
1 tsk salt
1 msk lönnsirap
Inlagd gurka
1 dl vatten
4 msk socker
2 msk spritättika
200 g gurka i skivor
Gurk- och spenatgranité
400 g gurka
300 g spenat
saft av 1 citron
1 msk ljus balsamico
Köp gösfilé utan skinn. Blanda salt och socker och salta gösfilén i två timmar eller tills fisken är tillagad. Skär tunna strimlor av filén på längden.
Kör rybsolja och vattenkrasse i mixer på full effekt i 10 minuter. Sila oljan genom en köksduk. Blanda samman alla ingredienser och smaka av.
Gör först inläggningslagen och tillsätt gurkskivorna. Låt gurkan stå och få smak i två timmar.
Blanda alla ingredienser till granitén i mixer i 10 minuter. Sila genom en finmaskig sil och frys ner i en vid form. Låt granitén frysa ordentligt och skrapa vacker grön snö över portionen med en gaffel.
Lägg upp gösskivorna på tallriken i en cirkel. Placera gurkskivorna på fisken. Lägg en klick gräddfilssås mitt i cirkeln. Toppa med granité och färsk vattenkrasse.
Se andra recept med produkter från Kalaliike S. Wallin
- Mamis fiskpinnar
- Stekt gös från Wallins med svartrot och kräftsås
- Gunnars gäddqueneller med beurre blanc
- Smörconfiterad gös från Wallins
Mer information
- Råvara: Kalaliike S. Wallin
- Receptet har tagits fram av: Sebastian Koski & Simo Hallikainen / Restaurang NOOA