Siktartar på skärgårdsknappar från Perheleipuri Salonen

 

6–8 portioner
Svårighetsgrad: Enkel
Tillredningstid: 1h
(innehåller inte soja, nötter)

Kristian Karnell, köksmästare på Sunborn Catering och Pinella utarbetade en enkel siktartar med inlagd gurka och dillmajonnäs att lägga på skärgårdsknappar från Perheleipuri Salonen.

Inlagd gurka

½ färsk gurka
1 dl socker
2 dl vatten
3 msk ättika

Siktartar

200 g kallrökt sik
1 rödlök
1 dl smetana eller creme fraiche
svartpeppar
salt
3 msk citronsaft
gräslök

Dillmajonnäs

2 dl rybsolja
1 knippe dill
1 äggula
1 tsk vitvinsättika
1 tsk senap
en nypa salt

6–8 skärgårdsknappar från Perheleipomo Salonen
30 g sikrom (till dekoration)

Skiva gurkan tunt med kniv eller köksmandolin. Blanda samman socker, vatten och ättika. Häll spadet över gurkskivorna och marinera i cirka 30 minuter.

Hacka fisk och lök smått och blanda samman dem. Tillsätt smetana. Krydda med peppar, salt, citronsaft och hackad gräslök.

Tillred dilloljan. Mät upp olja i en kastrull och tillsätt dill. Värm upp till cirka 50 grader och dra kastrullen av spisen. Kör i mixer tills blandningen är slät och klargrön, cirka 10 minuter. Passera genom ett finmaskigt durkslag och ta tillvara oljan. Separera äggvita och äggula. Lägg äggula, ättika och senap i en skål. Vispa samman ingredienserna och häll i oljan i en smal sträng samtidigt som du fortsätter vispa. Majonnäsen ska vara ganska tjock. Du kan bestämma tjockleken genom att reglera mängden olja. Smaksätt med salt.

Stek rågknapparna krispiga i panna. Om du vill kan du lägga lite smör i pannan. Stek tills rågknapparna får en fin, gyllenbrun yta. Låt svalna. Lägg siktartar på knapparna med en sked och dekorera till sist med inlagd gurka, sikrom och färsk dill.

Andra recept med produkter från Perheleipuri Salonen:

Mer information