Smakrikt för alla tillfällen med DeliVerde

 

DeliVerde inledde sin verksamhet år 1996 och har vuxit från att vara den välkända salladsförsäljaren på Åbo torg till en tillförlitlig producent för topprestaurangerna och ett standardvarumärke i hemmaköken. Till en början hade företaget bara torgförsäljning på somrarna vid sidan av ägarnas studier, men i början av 2000-talet inleddes försäljningen till supermarketar, först i Åbo och senare även i Helsingfors. Samarbetet med lokala restauranger har pågått ända sedan starten. Liisa Lindroth, som är en av personerna bakom DeliVerde, anser att verksamhetens olika delområden hela tiden stöder varandra.

”Torgförsäljningen fostrade oss å ena sidan till att producera salladssorter och örter av hög kvalitet till ett rimligt pris – med andra ord sysslade vi med närproducerad mat redan långt före trenderna. Å andra sidan leder de långa diskussioner vi för om produktutveckling med toppkockarna till nya produkter som först syns på restaurangborden och sedan finner sin väg vidare till hemmaköken”, berättar Lindroth.

Samarbetet med restaurangerna, som inleddes redan för 20 år sedan, baserar sig på dialog och hjälper DeliVerde att hålla sig á jour med det som ligger i tiden. Trenderna föds ofta utgående från råvaror som kockarna tar till sig och som så småningom börjar användas i hemmaköken. Produkter för hemmaköken är fortsättningsvis DeliVerdes största verksamhetsområde. Även om specialprodukterna som säljs till restaurangerna utgör endast en bråkdel av DeliVerdes dagliga försäljning, har också hemmaköken nytta av den produktutveckling som görs för att ta fram dem.

DeliVerde väljer ofta sina nya produkter på basis av kundernas önskemål, men den egna intuitionen om produkter som kommer att växa i popularitet måste också vara stark. Nyheter söks på mässor och utlandsresor och dessa testas sedan på det finländska folket. Liisa berättar att DeliVerde gick i bräschen för till exempel rosmarin och mynta som nuförtiden finns i alla affärer.

”Ibland har vi hållit stadigare fast vid vår egen vision och velat föra fram vissa produkter på marknaden tills också konsumenterna blir intresserade av dem”, säger Liisa.

Direkt kundrespons ger ett försprång

Nuförtiden spelar sociala medier en stor roll också i DeliVerdes verksamhet – när kunderna hittar en ny produkt i sin egen affär är de entusiastiska över den också på sociala medier.

”Vi får till exempel receptidéer för nya produkter otroligt snabbt via sociala medier”, berättar Lindroth.

Dessutom fungerar salladsshopparna som DeliVerde har i en del större mataffärer och torgståndet som snabba nyhetskanaler för populära produkter. När det gäller privatpersoner är presentationen av nya produkter en del av arbetet, medan restaurangerna inte kräver något sådant. Kockarna är ofta före sin tid och har en klar uppfattning om vad de vill ha.

Till exempel från restaurang Kaskis i Åbo kommer ofta förfrågningar om produkter som önskas till restaurangen. DeliVerdes verksamhet är ändå redan såpass stor att det inte lönar sig att odla riktigt små mängder av någon specifik ört, men viljan att pröva olika produkter specifikt för restaurangerna finns om det bara är möjligt.

I DeliVerdes breda sortiment ingår många produkter som hela tiden används aktivt både i hemmaköken och topprestaurangerna. Samma bassalladssorter som finns på närbutikernas hyllor utgör grunden också för otaliga restaurangportioner. DeliVerdes trumfkort har alltid varit sallad som är större än konkurrenternas och som kräver sin tid att växa klart, men som skiljer sig ur mängden i affären tack vare storleken och smaken.

Råvarornas inverkan på maträtten

Även Pekka Terävä, kökschef på restaurang Olo, använder DeliVerdes produkter och till exempel honungsrovan, som funnit sin väg till många restaurangkök, var hans idé. Köksmästarna av toppklass har ofta utmanande idéer men det gör samtidigt arbetet intressant.

”Heikki Liekola ville i ett skede uttryckligen ha rädisor av samma storlek som 1-euromyntet. För personalen vid plocklinjen var det till en början svårt att kunna föreställa sig rädisorna i relation till myntet. Då jag till sist visade bilder som Jari Vesivalo, kreativ chef på Olo, hade tagit av portionerna blev det lättare att uppfatta storleken” berättar Liisa och fortsätter ”Vi fick plötsligt insikt i hur stor betydelse våra råvaror sist och slutligen har för att en perfekt portion ska kunna komponeras.”

Även om DeliVerde i dagens läge har mycket direkt samarbete med restaurangerna är det viktigaste verksamhetsområdet fortfarande försäljningen till hemmaköken. Liisa Lindroth ser en klar orsak till detta:

”Mat är någonting som är oändligt intressant, någonting som alla kan ha som hobby för sig själv, på sitt eget sätt och inom ramen för sina resurser, och precis av den anledningen är det fantastiskt att verka i just den här branschen.”

Se receptet på caesarsallad, som Erik Mansikka har tagit fram för DeliVerde:

Se andra recept som tagits fram för DeliVerde:

Mer information