Turku Menu-tävlingen ger stadens kockar en chans att glänsa

 

Turku Menu-tävlingen ordnades för första gången redan år 1985. Den senaste tävlingen som ordnades enligt det gamla mönstret ordnades år 2007 och tävlingen väcktes åter till liv 2019 efter en paus på 12 år.

”År 2007 fanns det flera olika nationella kocktävlingar och deltagarna kände sig en aning tävlingströtta, så vi bestämde oss för att hålla en längre paus”, berättar tävlingsledaren Juha Pokka.

Pokka, som själv deltog i tävlingen i början av 90-talet, började tillsammans med Harri Lindstedt, som vann den andra Turku Menu-tävlingen någonsin, fundera på att fortsätta organiserandet av tävlingen för en stund sedan.

”I tävlingen får alla åboländska restauranger, kryssningsfartyg och utbildningsinstitutioner delta. Att vara medlem i Keittiömestarit är inte ett krav. Under pausen har det hunnit komma många nya aktörer inom Åbos restaurangvärld och vi vill ha med dem alla”, berättar Pokka.

Åbo Stad som den drivande kraften

Tävlingen har arrangerats under åren knappt tio gånger och deltagandet har gjorts så enkelt som möjligt, eftersom maträtterna kan förberedas av hela restaurangköket. Till den egentliga tävlingen sänds endast ett par representanter för att lägga sista handen vid portionerna.

Målet är framför allt att ge ny synlighet till åboländska restauranger. Bakom åboländska restauranger finns ofta små företag, som enligt Pokka förtjänar så mycket uppmärksamhet som möjligt. Den drivande kraften bakom Turku Menu-tävlingen är förutom Turun Keittiömestarit även Åbo stad samt stadens Eat my Turku-webbplats, där de tre bästa menyerna i tävlingen också kommer att presenteras.

”Staden satsar verkligen mycket på att lyfta fram Åbo som en matstad och därför stöds Turku Menu-tävlingen också av staden. När man dessutom i Åbo år 2021 kommer att anordna föreningsdagarna för Keittiömestarit, tyder det på en stark fortsättning för verksamheten”, nämner Pokka.

Inhemska råvaror och toppdomare

Tävlingsteamen förbereder en tre-rätters middag med förhandsbestämda bästa inhemska råvaror. Till juryn 2019 hörde tre toppdomare från den finländska restaurangvärlden  – Pekka Terävä, Hans Välimäki och Per-Erik Silver. En motsvarande linje med toppdomare är en årligen återkommande tradition.

”Även om tävlingen alltid är hård, är avsikten inte att restaurangerna egentligen ska strida mot varandra. I samband med tävlingen skapas också kontakter och samarbetsnätverk mellan såväl restaurangerna som producenterna och varuleverantörerna och samtidigt får man se hurdana maträtter de andra gör i staden”, berättade Silver om tävlingens bakgrund 2019.

 ”Åtminstone vad jag vet finns det inga motsvarande tävlingar i andra städer, där kockarna kan komma ut från köket, träffas ansikte mot ansikte och nätverka”, berömmer även Terävä.

Turun Keittiömestarit ry förutsätter i sina regler att man i verksamheten månar om matkulturen och utvecklar medlemmarnas yrkeskompetens – syftet med Turku Menu-tävlingen strävar efter att uppfylla dessa mål och träffar mitt i prick!

Läs mer (på finska) från webbplatsen för Turun Keittiömestarit:

www.turunkeittiomestarit.fi

 

Stödja evenemanget:

Nyckelord: