4 meze med Kolatun Juustolas ostar

 

4–6 portioner
Svårighetsgrad: Svår
Tillredningstid: 2 h 30 min

Linda och Jason tillredde fyra olika grekiska meze, eller smårätter eller lämpligt små rätter som förrätter, av Kolatun Juustola-ostar. Speciellt filodegen kan vara svår att hantera för de som använder den för första gången, men arbetet blir lättare när man ger degen tillräckligt med tid att tina upp ordentligt och sedan kommer ihåg att genast täcka de plattor som man inte använt så att de inte torkar.

Filo-osttrianglar (8–10 st)

Fyllning
150 g av Kolatun Juustolas salladsost Wilhelmina
110 g grynost
1 ägg
ett litet knippe finhackad mynta
2 finhackade dillkvistar
skalet från ¼ citron

2–3 skivor filodeg
100 g smält smör

honung
sesamfrön

Blanda salladsost, grynost och ägg i en mixer till en jämn smet. Blanda smeten i en skål med mint, dill och citronskal och smaksätt med salt och peppar.

Arbeta med en filoplatta i taget och låt de andra plattorna stå täckta så att de inte torkar. Bred ut degplattan på en jämn yta och skär det på längden i fyra remsor. Lägg ungefär 2,5 centimeter från övre kanten en matsked fyllning i övre hörnet av bitarna och vik det övre hörnet över fyllningen. Smörj med smält smör och fortsätt vika och smörja tills hela degplattan viks i en triangel över påfyllningen. Skär loss den överblivna degen och grädda i ugn i 190 grader i 15–20 minuter tills trekanterna är gyllenbruna. Garnera med sesamfrön och honung.

Getostknyten av filodeg (8–10 st)
2 rödlökar
honung
Kolatun Juustolas Getcheddar Waldemar
2–3 skivor filodeg
100 g smält smör

Stek den skivade rödlöken som är smaksatta med honung i en liten mängd olja, tills lökarna är mjuka och mörkt violetta. Smaksätt med salt. Skär Kolatun Juustolas getcheddar i ungefär en centimeter tjocka 2 x 2 cm bitar. Arbeta med en filoplatta i taget och låt de andra plattorna stå täckta så att de inte torkar. Bred ut degplattan på en jämn yta och skär det på längden i fyra remsor. Skär remsorna till tre rutor och lägg rutorna på varandra för att bilda ett stjärnformat. Lägg en ostbit och stekt lök i mitten, smörj kanterna med smält smör och knip ihop degkanterna över fyllningen. Smörj de färdiga knytena också på utsidan och grädda i ugn i 190 grader 15–20 minuter tills degen är gyllenbrun.

Saganaki (6 st)
1 paket Kolatun Juustolas rökta ost
½ dl vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
olja
½ citron

Skär osten i sex lika stora bitar. Vänd ostbitarna först i vetemjöl, sedan i vispat ägg och till sist i ströbröd. Stek i ordentligt med olja i en het stekpanna så att ströbrödet får färg, ungefär en minut per sida. Toppa med citronsaft.

Gurka-dillsallad
Inlagda gurkor
1 gurka
finhackad dill
1 msk ättika
2 msk socker
1 dl vatten
1 tsk salt

Vinägrett
3 msk olivolja
1 msk vitvinsättika
1 msk citronsaft
salt

Sallad
1 knippe rucola
½ knippe mynta
4 kvistar dill
1 rödlök
150 g körsbärstomater
Kolatun Juustolas salladsost Wilhelmina

Skala gurkan, halvera den och ta bort fröna. Skiva halvorna i tunna skivor. Blanda ingredienserna till lagen tills sockret har löst upp sig och lägg till gurka och dill. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och smaksätt med salt. Blanda rucola, finhackad mint och dill till vinägretten. Skiva rödlöken och halvera körsbärstomaterna. Blanda den inlagda gurkan och rödlöken i vinägretten och toppa med Kolatun Juustolas salladsost och körsbärstomater.

Se andra recept som tagits fram för Kolatun Juustola:

Mer information