All mat på familjen Teissalas bord tillverkas själv från början till slut

 

Varje vardag lagar Teissalas företagarfamiljs föräldrar Salla och Marko hälsosam hemlagad mat till sina söner Leevi, Casper och Max. All mat tillverkas själv, från början till slut, med betoning på ekologiska och närproducerade ingredienser. Bland familjen Teissalas favoriter finns till exempel Mikolas ekologiska gård och Kaarlejoki ekologiska gård, därifrån de beställer grönsaker och rotfrukter som är i säsong. Båda gårdarna ingår i en matcirkel som levererar livsmedlen direkt till dörren. På veckosluten lägger familjen mer tid än vanligt på att laga mat. Sina idéer får de från mattidningar, kokböcker och matprogram.

Sallas intresse för matlagning kommer från skoltiden och lektionerna i huslig ekonomi. För några år sedan var bakningen hennes största passion, men senare har Salla blivit mer intresserad av matlagning och hela menyer som hon förutom den egna familjen också bjuder vänner på. Medan risotto är Sallas bravur tycker Marko om att laga mat på grillen.

Som en del av Eat my Turku fick familjen Teissala laga mat av sill från Suomen Sillikonttori. Vanligtvis äts sill med nypotatis på sommaren och den finns också med på julbordet, men man kan också äta den på en bit skärgårdslimpa. För det här receptet valdes en matjessillfilé som familjen Teissala redan var bekant med från tidigare.

”Receptet till sillådan kom till som nattmat under en fest, och fastän den är enkel har den blivit en av vår familjs favoriträtter”, berättar Salla.

Se Salla Teissalas recept på sillåda

Se också andra recept från Suomen Sillikonttori

Läs mer om Suomen Sillikonttori