Chipsters fisknuggetar testades av åttondeklassisterna i Syvälahden koulu

 

Chipsters, som framför allt är känt för sin fisk, är ett företag inom livsmedelsbranschen som inledde sin verksamhet på Åland. Chipsters levererar fiskprodukter även till Arkea och därigenom till skolorna och daghemmen i Åbo. Chipsters har varit verksamt inom branschen i 85 år och fortsätter skärgårdsbornas långa tradition inom fiske och tillredning av fisk. Företaget förlitar sig på färska råvaror och respekt för ett rent hav.

För Eat my Turku ordnade Chipsters, Arkea och staden tillsammans en lektion i huslig ekonomi med temat ansvarsfulla fiskrätter. Åttondeklassisterna i Syvälahden koulu fick tillreda Chipsters fiskbullar och fisknuggetar med lämpliga tillbehör och samtidigt lära sig om ansvarsfullhet när det gäller fiskrätter. På samma gång fick såväl Chipsters och Arkea som staden värdefull respons direkt från eleverna.

Peppi Kurikka och Noora Aaltonen deltog i lektionen och tyckte båda att en lektion genomförd som ett samarbete var en god idé, eftersom de ansåg att det kunde berättas ännu mer om ansvarsfullhet när det gäller mat.

”Vi tänker inte ännu så värst mycket på miljöfrågor, när vi inte riktigt vet varifrån allt kommer. Men vi borde börja tänka mer på det. Den här lektionen hjälper oss med det”, säger Aaltonen.

För Chipsters är ekologiskhet något som beaktas i varje arbetsskede och till exempel den regnbågslax som används som företagets huvudsakliga råvara utnyttjas på ett sådant sätt att inget svinn uppstår. Ekologiskheten är emellertid inte begränsad enbart till användningen av råvaror.

”Ansvarsfullheten syns också i företagets interna verksamhet, inte bara i ekologiska gärningar. Vi vågar utmana gamla tillvägagångssätt och utvecklas”, berättar Chipsters marknadsföringschef Merilin Koskinen.

”Vi håller på att övergå från styroxförpackningar till återvinningsbara alternativ som tillverkas i Finland. Dessutom använder vi till största delen fisk som fiskas av fiskare på Åland, vilket innebär att alla transportsträckor är mycket korta.”

Skräddarsydda lösningar på kundernas behov

Chipsters huvudsakliga produktionsanläggning finns i Mariehamn, där just fisk hanteras. Företaget har dessutom ett delikatesskök i Borgå, där det tillreds majonnäsbaserade sallader. I sortimentet ingår också färskvaror såsom grönsaker och frukt samt kött och vilt. Av Chipsters produkter går 65-70 procent till storköken och 30-35 procent av varumärket Hyvä Apaja säljs till detaljhandeln.

Arkea använder i synnerhet olika förädlade fiskprodukter ur Chipsters sortiment. Kundorienterad tillverkning av förädlade fiskprodukter är kärnan i Chipsters verksamhet.

”Vi skräddarsyr lösningar till kunderna vid våra egna produktionsanläggningar. Inom skolmatsvärlden är hälsosam mat och hälsosamma måltidshelheter a och o. Vi kan skräddarsy till exempel produkter med hjärtmärket i samarbete med kunderna. Då är kundorienteringen som bäst”, ler Koskinen.

Denna kundorientering främjas också i Syvälahden koulu och eleverna får fritt dela med sig av sina åsikter om den mat de smakar på och skolmaten i allmänhet. Även om åttondeklassisterna tyckte att de serverade Chipsters-produkterna smakade bra, hittar Kurikka och Aaltonen också små saker som kan förbättras i skolmaten.

”Vissa små finjusteringar kunde göras i vissa rätter som serveras i skolan. Fiskfärsen är inte världens bästa. Den kunde ha mer smak”, ler Aaltonen och Kurikka fortsätter:

”Det skulle vara trevligt och det ibland fanns till exempel tortillor och andra ovanligare rätter på menyn, men ändå ingen skräpmat.”

Fisknuggetarna och -bullarna får särskilt beröm

Förutom fiskpinnar och -nuggetar samt fiskbullar innehåller Chipsters sortiment också mer traditionella fiskprodukter såsom rom av regnbågslax och rökt fisk.

”Regnbågsrommen tar alltid slut när den fås in till sortimentet och den rökta fisken tillreds enligt traditionella metoder med alrök. Vi är dock särskilt stolta över våra fiskbullar av regnbågslax. De har undersökts och testats mycket, de innehåller en hög andel fisk och är också hjärtmärkta produkter”, berättar Koskinen.

Chipsters nuggetar och fiskbullar smakar utmärkt för åttondeklassisterna och får särskilt beröm också av Kurikka och Aaltonen.

”Båda smakproverna var väldigt goda. Vi hoppas att de tas med på skolans matlista”, sammanfattar Kurikka.

Flickornas önskemål verkar bli verklighet fortare än de tror, eftersom sejbullarna kommer att tas med på listan under våren och produktutvecklingen av nuggetarna så att de kan tas med på matlistan börjar vara på slutrakan.

Recept planerade för Chipsters:

Läs mer: