Linda och Jason inspireras av alla världens smaker och av Jasons grekiska rötter

 

Linda Kylkis med familj har alltid låtit sig inspireras av olika matkulturer. Lindan man Jason är till hälften engelsman och till hälften grek, så bara Jasons släktbakgrund för med sig en fläkt av Medelhavet till familjens kök. Jason arbetar som restaurangchef på restaurang Nerå vid åstranden och Linda studerar marknadskommunikation. Till familjen hör också parets två och ett halvt år gamla dotter Maia.

Trots att både Linda och Jason lagar mat till familjen är arbetsfördelningen klar och tydlig. Linda tillreder traditionell husmanskost, medan Jason gillar att experimentera med specialiteter. Enligt Jason är det särskilt fascinerande att själv tillreda sådant man traditionellt köper färdigt. I det här hushållet finns alltså till exempel bacon, pickles och sylt som inte har burits hem från närbutiken. På senare till har köttstycken som kräver en längre tillagningstid varit speciellt populära. För att spara tid tillreds dessa i tryckkokare.

Jasons grekiska rötter innebär att familjen ofta reser till Grekland för att besöka släkten – och naturligtvis också för att äta gott. I Grekland samlas hela familjen alltid till gemensamma måltider antingen på en restaurang eller i hemmet. Maten serveras på gemensamma fat och bordet dignar alltid av läckerheter, allt från fisk och skaldjur till olika sallader och kött. Endast färska råvaror används och grekerna är mycket stolta över den utmärkta kvaliteten. Ofta vet man till och med vem som dragit upp fisken som serverats, eftersom man visar respekt för råvaran genom att ta reda på dess ursprung.

Utöver den grekiska kulturen sätter också Lindas besök i Tokyo färg på familjens kök och de rena, färska och förstklassiga råvarorna som används Japan är en källa till inspiration. Det japanska kökets ramen och friterade rätter hör till Lindas och Jasons bravurnummer, liksom också thailänska curryn, amerikansk fried chicken och äkta inhemska köttbullar med mos.

För Eat my Turku fick Linda och Jason pröva på ysteriet Kolatun Juustolas produkter. Ostar är viktiga i den grekiska matkulturen, så meze med flera olika ostsorter var ett självklart val som recept. Kolatun Juustolas vitmögelost, som Linda och Jason känner till sedan tidigare, fick inte plats bland ingredienserna denna gång, utan i stället valde de sin nya favorit Kolatun Juustolas getost, samt salladsost och rökt ost.

Se recepten som Linda & Jason tagit fram av produkter från Saloniemen Juustola:

Läs mer on Kolatun Juustola