Lindströmsbiff á la Farmor på köttfärs från Turun Mestaripalvi

 

4–6 portioner
Svårighetsgrad: Medel
Tillredningstid: 1h
(innehåller inte soja, citrusfrukter, nötter, ägg, fisk eller skaldjur)

Taija Vuorinen är farmor till släktens yngsta medlemmar och hennes Lindströmsbiffar är en klassiker. Delikatessen, som görs på köttfärs från Mestaripalvi, är perfekt att äta med potatismos och pepparrotssås. Taija säger att pepparrotssåsen passar ypperligt också till grönsaksbiffar och fisk. Med familjens småttingar i åtanke är det bra att inte alls salta biffarna, eftersom gurkan, rödbetorna, köttbuljongen och kaprisen redan innehåller tillräckligt med salt.

Lindströmsbiffar

1 dl ströbröd
1–2 dl köttbuljong
1 gul lök
olja
1 kryddgurka
2 ättiksrödbetor
1 msk kapris
1 ägg
(eventuellt 1–2 msk riven pepparrot)
400 g köttfärs från Mestaripalvi
nymalen svartpeppar
1 tsk salt
olja till stekning

Pepparrotssås

1 lök
50 g smör
½ dl vetemjöl
2 msk riven pepparrot
5 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
1 msk senap
1 msk ättika
vitpeppar
(salt)

Potatismos

1 kg potatis av mjölig sort
1 tärning grönsaksbuljong
vatten
5 dl het mjölk
2 msk smör
vitpeppar
(salt)

Låt ströbrödet svälla i köttbuljongen. Hacka lök och bryn den i olja. Riv eller hacka rödbetorna och kryddgurkan. Du kan också finfördela kaprisen lite. Blanda de rivna eller hackade ingredienserna med ströbrödet och tillsätt köttfärs och ägg. Blanda samman till en jämn smet. Tillsätt nymalen svartpeppar. Stek biffarna i panna i olja eller i ugnen på ett oljat bakplåtspapper i 200 grader i cirka 20–25 minuter beroende på biffarnas storlek.

Hacka löken. Smält smöret och tillsätt vetemjölet, bryn tills det är en aning brunt. Tillsätt lök, pepparrot och grönsaksbuljong och blanda samtidigt kraftigt. Tillsätt senap och grädde. Låt sjuda några minuter, smaksätt med ättika, vitpeppar och tillsätt salt vid behov.

Skala och skär potatisen i klyftor. Koka den i vatten som du blandat buljongtärningen i. Häll bort största delen av grönsaksbuljongen när potatisen är mjuk, men lämna lite på botten. Mosa potatisen och tillsätt långsamt het mjölk. Gör moset fluffigt med elvisp och smaksätt till sist med en klick smör och en nypa vitpeppar. Smaka av och tillsätt salt vid behov.

Se alla recept med produkter från Turun Mestaripalvi:

Mer information