Mamis fiskpinnar

 

4 portioner
Tillredningstid: 3 h + nerkylning
Svårighetsgrad: Svår
innehåller inte soja, citrusfrukter eller nötter

Mamis fiskpinnar är en klassiker som numera serveras också på Mamis systerrestaurang Kivi. Det går fint att tillreda fiskpinnarna hemma – speciellt om du använder färdig gäddfärs från S. Wallin! På Mami serveras rätten traditionellt med remouladsås, inlagda rödbetor och potatis med salladslök.

Inlagda rödbetor

1 dl strösocker
1 dl syltsocker
3 dl vitvinsvinäger
300 g Lindroths rödbetor, skalade och skurna i små tärningar

Gäddfärs

500 g gäddfärs från Kalaliike S. Wallin
1 ägg
3 dl grädde
10 g salt
vitpeppar

Krossad potatis

600 g fast potatis med skal
smör
salladslök

Remouladsås

1 saltgurka
2 dl majonnäs
2 msk kapris
svartpeppar

Panering

1,5 dl vetemjöl
2 ägg
1,5 dl ströbröd
smör till stekning

Mät upp socker och vinäger i en kastrull och koka upp. Tillsätt rödbetstärningarna och låt dem sjuda tills de är mjuka. Låt svalna och servera med fiskpinnarna. Häll upp de överblivna rödbetorna i sin lag i en ren glasburk med lock och förvara i kylskåp.

Se till att alla ingredienser är kylskåpskalla när du börja blanda till färsmassan. Lägg gäddfärsen i en matberedare med paddel och starta maskinen. Tillsätt ägget och grädden i en tunn stråle. Smaksätt med salt och vitpeppar. Klä en avlång brödform med plastfolie och häll färsmassan i formen. Baka i ugn i 95 grader till färsens innertemperatur är 60 grader. Det tar ungefär en timme.

Koka potatisarna. Krossa dem lite med en gaffel och blanda i smör och finhackad salladslök.

Finhacka saltgurkan och blanda med de övriga ingredienserna till remouladsåsen.

Skär skivor av den kylda gäddfärsen och dela dem i tre delar eller pinnar i önskad storlek. Mät upp vetemjöl på en tallrik, lätt vispade ägg på en annan och ströbröd på en tredje. Vänd färspinnarna först i vetemjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd. Stek i rikligt med smör.

Se andra recept med produkter från Kalaliike S. Wallin

Mer information