Mestaripalvi har endast finländskt kött i sitt sortiment

 

Charkuteriet Turun Mestaripalvi, som inledde sin verksamhet år 1995, har endast finländskt kött i sitt sortiment. Företaget har ett eget köttstyckeri där hela djurkroppar styckas i användbara bitar.

Släkten Koivisto har varit verksam i charkuteribranschen i lite över 100 år. Turun Mestaripalvelu grundades år 1995 och har en verksamhet som omfattar allt från styckningen av kött och en egen korvfabrik till ett tillredningskök. För närvarande ansvarar fyra syskon för verksamheten: Saija Koivisto sköter administrationen, produktionen är i Timo Koivistos händer, Johanna Lundins specialområde är tillredningsköket och Sari Enroth har hand om marknadsföringen. Men i den dagliga ruljangsen i familjeföretaget rycker alla in där det behövs.

För kunderna är den mest synliga delen av verksamheten fabriksbutiken, dit det är goda trafikförbindelser. Fabriksbutiken, som också har en stor parkeringsplats, fungerar som visitkort för företaget. Beroende på säsongen har affären en stor del av de över 500 produkter som företaget tillverkar i sitt sortiment. Av de förädlade köttprodukterna hör det rökta skinkpålägget Könttäkinkku och den smala korven Mestarin nakki till de traditionella favoriterna. Dessa har funnits i sortimentet ända sedan starten. Också korven paistinmakkara är väldigt populär. Utöver grillkorv ingår under sommarsäsongen också råkorv i olika smaker i utbudet.

Omfattningen av Mestaripalvis verksamhet avslöjas trots allt först efter att steget genom affärens bakdörr har tagits in i produktionslokalerna.

”En del av våra kunder vet nödvändigtvis inte att köttet styckas precis där på andra sidan väggen”, konstaterar Timo Koivisto. Saija Koivisto tar vid: ”Och ungskorven där borta i tillredningsköket lagas enligt vår farmors recept!”

Finländska produkter av hög kvalitet tillsammans med kundservicen går före allt annat

I styckeriet styckas såväl gris, nöt, lamm, häst som vilt. Allt är finländskt. Även tillredningsköket har valt att använda närproducerad och hemlagad mat – utan att spara på smör och grädde.

”Vi har talat för närproducerad mat i 23 år och alltid velat göra god husmanskost. Närproducerad mat är visserligen väldigt trendig just nu, men för oss har närproducerad mat varit en självklarhet ända från början. Vi har alltid velat använda råvaror som har producerats så nära som möjligt och smaken har alltid varit vår ledstjärna!” berättar Johanna Lund.

Kundservicen i Mestaripalvis affär har alltid hållit toppklass. Alla som arbetar bakom disken känner råvarorna utan och innan och kan vid behov tipsa om lämpliga recept för att tillreda dem. Naturligtvis sköts den värld som döljer sig bakom dörrarna – alltså styckeriet, korvfabriken och köket – med samma yrkeskompetens.

”Personalen både i affären och i produktionen är proffs utrustade med många års erfarenhet”, konstaterar Saija förnöjt.

Resor ger nya idéer

En stor förändring som internationaliseringen har medfört i charkuteribranschen har nått också Mestaripalvi.

”Som resultat av att kunderna reser har de recept på lager på ett helt annat sätt än tidigare. Därför är det tur att vi i vårt eget styckeri utan problem kan förverkliga olika önskemål om styckbitar”, berättar Sari Enroth.

”Speciellt när det gäller nötkött har kunderna börjat fråga efter mera speciella bitar såsom picanha, flank steak, petite tender och flat iron steak”, upplyser Timo Koivisto och Saija fortsätter: ”Resandet har klart ökat kunskapen bland människor och visst är det här en trendig bransch. Mat är för tillfället på allas läppar och därifrån fortsätter den ner i magen. Mat är inte längre bara ett bränsle”.

Se alla recept med produkter från Turun Mestaripalvi:

Mer information: