Mjölkgårdarnas samägda Valio tillverkar mjölkprodukter för både storkök och hushållsbruk

Rökt skinka- och auberginepasta i ugn

 

Valio, som grundades 1905, fick sin början med export av finländskt smör av hög kvalitet. Små mejerier bidrog med smör av hög kvalitet som sedan samlades ihop och skickades utomlands från Hangö. Produktutbudet växte snabbt och idag är Valio ett samägt företag för 5 500 mjölkgårdar och ett företag som först och främst arbetar för sina producenter och samtidigt för sina ägare. Valio, som började med export utomlands, är numera Finlands största producent av mjölkprodukter och sysselsätter över 25 000 människor och dess mjölkgårdar finns från Åbo skärgård ända upp till Utsjoki.

År 1933 började Valio tillverka sin legendariska Koskenlaskija, som än idag skapas utifrån samma recept. På 40-talet hittade Koskenlaskija sin väg till Fortsättningskrigets fjärrpatrullmän i plastförpackningar och tack vare den goda hållbarheten har osten sedan dess alltid varit en favorit bland friluftsmänniskor och vandrare. För många finländare är Koskenlaskija en känd produkt på resor ut till stugan, eventuellt köpt från en butiksbil. Koskenlaskija håller bra också exempelvis i en kallkällare, om det inte råkar finnas ett kylskåp.

Det hemliga receptet har förblivit detsamma i över 80 år och den traditionella smaken och nya produkter, som lagts till utifrån vad som är på mode, fortsätter Koskenlaskijas historia. För tillfället kan Koskenlaskija köpas som flytande Ruoka & Dippi-version, som finns i fyra olika smaker, som smältost, som skivor både i naturell- och cheddarsmak, samt de traditionella bitarna i fem olika smaker.

Valios produkter används dagligen vid Ravintola Nereidi

Arkeas lunchrestaurang Nereidi i Åbo använder Valios produkter, och ständigt Koskenlaskija. Serviceansvarig Marta Heinonen anser att den är en perfekt smakhöjare i nästan vilken rätt som helst.

”Vid Nereidi använder vi Valios produkter dagligen och speciellt Koskenlaskija passar i nästan allt; så väl i soppor, pastor, såser, grytor och lådor. Koskenlaskijas flytande version är speciellt lättanvänd vid matlagning”, berättar Heinonen.

Det mest speciella Koskenlaskija-receptet härleds från krigstiden, ost som användes som ersättning för mjölk i kaffe. Koskenlaskijas mångsidighet framgår verkligen också i chili-chokladkakan som gjorts i Valios testkök, en kaka som innehåller Koskenlaskija. Det traditionella sättet att äta osten är ändå tjockt skivat på rågbröd.

I Nereidis kök används Valios produkter dagligen, både i mjölk- och ostformat. När det gäller Koskenlaskija kan storköksprodukterna skilja sig något från hushållsprodukterna, eftersom förpackningsstorleken oftast är större och osten är framställd i en lättare användbar form, som malen eller flytande. Men liknande produkter hittas ändå från hyllorna i varje närbutik.

Recept som tagits fram av Valio:

Mer information: