När familjen Björkman lagar mat går det inte att ta miste på kärleken till det egna grönsakslandet

 

Mari och John Björkman har under årens lopp blivit allt mer förtjusta i utsökta lokala råvaror och ville därför också vara en del av Eat my Turku-projektet. Även 6- och 10-åriga sönerna Otto och Oskar hänger med och Otto, som är yngre, har redan meddelat att han vill bli kock. Mari arbetar som forskare inom cancerläkemedel på Orion Pharma och John är intendent på Åbo museicentral.

Den egna trädgården är Johns och Maris stolthet och de öser inspiration från trädgårdsskörden också i recepten som de har tagit fram för Eat my Turku. Familjen Björkman använder ofta bakugnen och vedspisen i det gamla stockhuset och att bjuda på olika traditionella maträtter hör till det normala hos dem. Till exempel bröd gjorda på surdeg, hemmagjord äggost, svagdricka och långkokta kötträtter hör till deras paradnummer. Gamla metoder och den egna trädgården är en outsinlig inspirationskälla för dem båda. Av trädgårdens skörd gör Björkmans också egen sylt och olika syrade grönsaker.

För Eat my Turku tog familjen Björkman fram recept med Jussi-flerkornsbröd och skärgårdsknappar från Perheleipomo Salonen. På bröden valde de att lägga de bästa lokala produkterna och grönsaker som de skördat i sin egen trädgård.

Se recepten som familjen Björkman tagit fram av produkter från Perheleipuri Salonen:

Läs mer om Perheleipuri Salonen