Pasta bolognese á la Faster

 

4 portioner
Svårighetsgrad: Enkel
Tillredningstid: 1h
(innehåller inte soja, citrusfrukter, nötter, ägg, fisk eller skaldjur)

Taija Vuorinens pasta bolognese är omtyckt speciellt bland Taijas brorsbarn, därav namnet á la Faster. Såsen som görs på köttfärs från Turun Mestaripalvi blir bara bättre ju längre du tar dig tid att koka den. Taijas specialitet är hela vitlöksklyftor, som blir söta och mjuka när de får dra i såsen.

5–8 vitlöksklyftor
olivolja
400 g köttfärs
1 dl rödvin
3 burkar krossad tomat av bra kvalitet
2 tärningar köttbuljong
svartpeppar
torkad basilika
1–2 tsk honung
salt

färsk basilika
Parmeggiano-ost
spagetti

Såsen är enkel att göra, men kräver lite tålamod. Även av dem som ska äta den. Börja med att skala vitlöksklyftorna, men hacka dem inte. Hetta upp olivolja i en panna och tillsätt vitlöksklyftorna. Tillsätt köttfärsen när vitlöksklyftorna börjar få färg och bryn den. Häll sedan i rödvinet och efter att det har kokat upp tomatkrosset. Blanda väl och smula buljongtärningarna i såsen, krydda med svartpeppar, torkad basilika och cirka en tesked honung. Låt småkoka på svag värme under lock i minst 30 minuter. Såsen får gärna puttra längre än så. Rör om i såsen nu och då. Smaka till sist av och tillsätt vid behov mera peppar, basilika, salt eller en skvätt olivolja.

Koka upp rikligt med pastavatten, tillsätt en tesked salt och spagettin. Låt koka tills spagettin är al dente, dvs. den har lite tuggmotstånd. (Koktiden på förpackningen är ungefärlig. Kontrollera därför spagettin redan ett par minuter tidigare.)

Häll spagettin i ett durkslag och sedan på ett serveringsfat. Ös rikligt med sås på spagettin och riv parmesan över hela härligheten eller toppa med parmesanflarn som du hyvlat med en skalkniv. Mangiamo ragazzi!

Se alla recept med produkter från Turun Mestaripalvi:

Mer information: