Pumppernickelns långa historia fortsätter hos Rostens bageri

 

Rostens bageri vill än en gång se den legendariska pumppernickeln i händerna på barn och nostalgiker i alla åldrar.

Det berättas att Rostens bageri blev till 1939, när Helli Rosten började baka i Raunistula i Åbo. Kari Meltovaara har lett företaget sedan millennieskiftet och under hans ledning har det gamla familjeföretaget valt ut just de läckerheter det är bäst på bland överflödet av bageriprodukter.

Rostens första stora uppsving kom i början av 2000-talet, när Meltovaara kom på idén med Rostens produktfamilj Crusta, som grundar sig på italienska och franska bröd av deg som fått vila länge. Något liknande bröd hade aldrig tidigare bakats i Finland och bröden blev en succé.

Senare tillämpade Rosten motsvarande innovation också på exempelvis bageriets fröknäcken. Man sökte visserligen idéer på andra håll i världen, men också den mångsidiga brödkulturen i Finland har fått inspirera Rostens.

”Vi har en exceptionellt rik brödkultur här i Finland. Brödsorterna är ofta uppdelade enligt dialektområdena. På västkusten har man traditionellt ätit franskbrödsbullar, i norr tunnbröd och rågbröd samt i öster karelska piroger. De regionala skillnaderna är fortfarande enorma”, förklarar Meltovaara.

Pumppernickelns förtigna historia

Det nyaste tillskottet till Rostens produktfamilj är pumppernickeln, som tidigare bakades av Axo bageri.

”Pumppernickeln är en nostalgiprodukt som för mångas tankar till barndomen, så vi beslöt omedelbart att satsa på den”, berättar Rostens marknadsföringschef Veera Meltovaara.

Pumppernickelns ursprung i Finland är höljt i dunkel också från Axo, som ursprungligen tillverkade produkten. De första uppgifterna om officiell tillverkning är från 1940-talet och receptet har inte förändrats sedan dess. I Tyskland är pumppernickel ett tungt, sirapssött surbröd som i allmänhet bakas på rågkross. Enligt traditionen var det ändå inte enbart det här brödet som kallades pumppernickel, utan också en sorts sötbeska, ovala pepparkakor var kända under samma namn. Finländare som besökte Tyskland tog med sig de här pepparkakorna hem till Finland redan i slutet av 1930-talet och man började baka dem med vissa variationer som resulterade i den finländska pumppernickeln.

Pumppernickelns nya uppsving

Den finländska pumppernickeln är ett lite större, ovalt kex med rosa glasyr och smak som påminner om en vanlig pepparkaka. I pumppernickeln ser Rosten oändlig potential för olika säsongbaserade variationer och man har redan lanserat produkten med glasyr med nya smaker, såsom lakrits och julinspirerad glögg. Pumppernickelns nostalgivärde har också noterats, när man presenterat produkten på olika mässor.

”En äldre gentleman började nästan gråta när han fick syn på pumppernicklarna. Enligt honom fanns det inga andra godsaker efter kriget, så när det bjöds pumppernicklar slickade man först ivrigt bort glasyren och sedan försökte man äta kexet så långsamt som möjligt”, berättar Veera Meltovaara.

I framtiden lanserar Rosten pumppernicklar med olika smaker samt en mindre storlek.

”Pumppernickeln är en produkt som ger gott humör. Den passar på kalas, på kaffebordet eller med ett glas champagne. Det vill vi få fram också med vår reklamslogan: Varför macarons vi har ju pumppernikkeli”, säger Meltovaaras med en mun.

Se hur Essi Rantanen gör avokadosmörgåsar till Rostens bageri:

Se andra recept med produkter från Rosten

Mer information