Med Roberts Berrie får du din dagliga dos bär av jämn kvalitet året om

 

Roberts är ett 108 år gammalt företag i Åbo som förädlar bär från nordliga breddgrader till efterrätter med otvivelaktiga hälsoeffekter.

Roberts inledde sin verksamhet med tillverkning av aromer för läskedrycker. Företaget utvidgade först till sylter och aromer riktade till bagerier och via detta till import för att till sist återvända till egen produktion. För ett tiotal år sedan togs beslutet att satsa framförallt på hälsosamma bär från Finland och på att förädla dem inom ramen för den egna verksamheten.

”Innovativa bärprodukter är vår grej”, säger verkställande direktör Mikko Roberts och fortsätter: ”Finländska bär och svampar säljs ofta oförädlade vidare ut på världsmarknaden. Då förädlas de någon annanstans och arbetet stannar inte i Finland. Vår avsikt är att använda högklassiga och rena råvaror från norr och ta fram läckra produkter av dem.”

Som resultat av lång produktutveckling lanserade Roberts produktserien Berrie med målsättningen att balansera så god smak som möjligt med bärens hälsoeffekter. För att bevara de hälsosamma fibrerna, fröoljorna och polyfenolerna (särskilt antocyanerna) ingår så mycket hela bär med skal och frön som möjligt i produkterna.

”Till exempel innehåller en Berrie-blåbärsbägare på 1 dl i genomsnitt 139 hela blåbär som har gjorts om till drickbar form”, berättar Roberts.

Finländsk superfood eller mat med sunt förnuft

Det finns massor av undersökningar om bärens hälsoeffekter och på Roberts förs noggrann bok över rönen om bär.

”Vi har en person i vårt team som har skrivit en doktorsavhandling om bärens hälsoeffekter och som hela tiden uppdaterar vår informationsbank. Dessutom samarbetar vi med olika aktörer som främjar tillvaratagandet, förädlingen och användningen av naturprodukter”, konstaterar Mikko Roberts.

Berrie-serien har sin utgångspunkt i det konstaterade faktum att bär är hälsosamma. Inga tomma påståenden behöver hittas på eftersom det vetenskapligt har bevisats många gånger om att bär är hälsosamma. Att berätta att Berrie innehåller hela bär med skal och frön räcker. Enligt de officiella näringsrekommendationerna skulle det löna sig att äta bär hellre än frukt.

Möjligt att äta bär också utanför säsongen

Den helt återvinningsbara Berrie-bägaren är lätt att bära med sig och den står sig i rumstemperatur i åtta månader. Det är alltså möjligt att njuta av hälsosamma och läckra bär året om. Roberts har speciellt satsat på vilda bär i norr, dvs. blåbär, lingon, hjortron och havtorn. Den korta men ljusa växtperioden i Finland ger bären en stark och unik smak, som Roberts vill ta vara på för användning året om.

Roberts Berrie-produkterna finns på affärernas frukt- och grönsaksavdelningar, ofta intill bären.  ”Vår avsikt är inte att sälja små mellanmål utan ett dagsbehov av bär och då är de färska bären en bra referens”, upplyser Roberts och fortsätter: ”Med Berrie är säsongstänkande inte nödvändigt. Vi har velat göra det så lätt som möjligt att få i sig bär när som helst och var som helst. Utöver våra 1 deciliters burkar kommer vi snart att lansera en 3 liters förpackning med kran för att göra den dagliga användningen ännu enklare.”

Se andra recept som tagits fram för Robers Berrie

Mer information